Jan-Erik och Erik föreslås som nya ledamöter i regionstyrelsen

Jan-Erik Andersson
Jan-Erik Andersson

LRF Östergötlands valberedning föreslår nyval av två ledamöter till regionstyrelsen, Erik Carlsson, Värna Herrsäter, Åtvidaberg, och Jan-Erik Andersson, Brantsbo gård, Valdemarsvik. 

Erik Carlsson är mjölkbonde från Åtvidaberg. Han har 75 mjölkkor på Herrsäter kungsgård som hans föräldrar arrenderar. Han har studerat företagsekonomi och juridik, är kock och driver en verksamhet med hantverksmässig ostkaka tillsammans med sin syster. Erik är 34 år, har fru och tre barn. Gården har ett eget mejeri.  

Såhär säger valberedningens ordförande Helena Olsson Hägg om valet av Erik Carlsson:

- Erik är en engagerad person som är eftertänksam och frågar mycket. Han är en ung mjölkproducent som funnits med i våra tankar länge.

Vill förbättra förutsättningarna för svensk matproduktion

Erik brinner för att förbättra förutsättningarna för svensk matproduktion på alla de sätt som LRF arbetar. Han är intresserad av alla frågor som rör det, till exempel byggande på åkermark, viltproblematik och regelverk. Det var det som lockade honom att tacka ja till att föreslås som ny ledamot i regionstyrelsen. 

- Egentligen har jag inte tid med det här, men vilken bonde har tid egentligen? Jag tycker att det är spännande att nätverka, träffa nya människor och förhoppningsvis kommer jag att kunna bidra med lite också. Jag har mycket kundkontakt och jag märker att det är många som kan lite om svenskt jordbruk. Det är frågor som LRF alltid kommer att behöva jobba med – att få folk att förstå vilket arbete vi gör och vilka produkter vi levererar, säger han.  

Mycket insatt i vatten- och intrångsfrågor

Jan-Erik har växtodling på Brantsbo gård. Han har en del arealer i vattenskyddsområde och är mycket insatt i vatten- och intrångsfrågor. De kunskaperna gjorde att valberedningen fastnade för honom. 

I nästan 40 år hade Jan-Erik också grisproduktion på gården tillsammans med sin kusin. Han slutade med det för cirka ett år sedan.

- Jag är en av de berömda 56-orna som har varit lantbrukare sedan -85. Jag har också jobbat som konsult på HS, som rektor och som lärare på gymnasiet och i grundskolan. Jag har varit lärare på naturbruksgymnasium och undervisat i grundskolan i ämnena matte, fysik, kemi, biologi, teknik och slöjd, säger han.   

Förutom att Jan-Erik har växtodling äger han också skog och är engagerad i viltfrågor. De frågor han brinner mest för är äganderätt och ekonomin i jordbruket.  

Jan-Erik har fru, två döttrar och fem barnbarn. Han beskriver sig själv som en positiv person med glimten i ögat. 

- Man måste kunna skoja och skratta när man gör saker och ting. Har man inte roligt så kommer man ingenstans, säger han.   

Erik Carlsson

Erik Carlsson