Johan och Per föreslås till regionstyrelsen

Johan Persson, Per Westberg
Johan Persson och Per Westberg

Två nya ledamöter ska väljas till LRF Gävleborgs styrelse när Erik Jörmgård och Mikael Näslund, som båda avsagt sig omval, avgår vid stämman den 22 mars. Valberedningen föreslår Johan Persson och Per Westberg att efterträda de avgående ledamöterna. Fem motioner ska behandlas på stämman och så gästar Carl von der Esch från LRFs riksförbund stämman och pratar om hur kriget i Ukraina påverkar det svenska lantbruket och hur det påverkar LRFs roll i det civila försvaret framöver.

Runt 50 fullmäktige från regionens 26 lokalavdelningar och LRF Ungdomen väntas tillsammans med intresserade medlemmar och inbjudna gäster till regionstämman som hålls onsdag 22 mars kl. 9.30 på First Hotel Statt i Söderhamn.

Carl von der Esch, förbundsjurist och ledningsstrateg på LRFs riksförbund, gästar stämman och pratar om hur kriget i Ukraina påverkar det svenska lantbruket och hur det påverkar LRFs roll i det civila försvaret framöver, och som vanligt ska styrelse väljas, motioner debatteras och förtjänsttecken delas ut. I pauserna och innan stämman börjar finns möjlighet att besöka utställare och träffa ledamöterna i regionförbundsstyrelsen. 

Två ledamöter i regionstyrelsen, Erik Jörmgård och Mikael Näslund, har avsagt sig omval och valberedningen föreslår Johan Persson och Per Westberg som nya ledamöter.

Johan Persson är 30 år och bor i Jättendal, Nordanstig, där han driver ett företag med dikoproduktion, hyreslägenheter, skog, snöröjning och snickeri. Han jobbar även som styrkeledare och brandman på deltid, är engagerad politiskt och sitter med i älgförvaltningsgruppen för Norra Hälsingland och Strömsbruk. Johan är ordförande i LRF Ungdomen Gävleborg och adjungerad i regionstyrelsen i Gävleborg.

- Jag vill vara med och påverka de som inte förstår det vi förstår. Jag tycker att färre och färre inser vikten av en levande landsbygd, även om det svängt lite senaste året, säger Johan Persson.

Per Westberg är 50 år och bor i Enånger, Hudiksvall, och driver släktgården Hanses där det bedrivs köttproduktion med nöt och får, skogsbruk samt kursverksamhet med motorsågs- och röjsågsutbildningar. Han jobbar också på gymnasieskolan Nytorp som skogsinstruktör och även med Blå Stjärnans kurser där. 
Per har varit aktiv i många olika föreningar, bland annat som lokalavdelningsordförande i Enånger-Njutångers LRF.

- Jag hoppas vi ska kunna öka synbarheten av branschen på ett positivt och ärligt sätt som ökar förståelsen och attraktiviteten i våra näringar, så att vi får unga framtida utövare att välja naturbruksbranschen, säger Per Westberg.

Läs utförligare presentationer av Johan och Per i stämmohandlingarna.

 

Stämmohandlingar

Stämmohandlingarna med motioner och styrelsens yttranden finns HÄR.

Tryckta exemplar finns på plats på stämman och kan också kan beställas via gavleborg@lrf.se eller 010-184 45 12.

 

Inkomna motioner

1. Betala ut jordbrukarstöden tidigare på året
2. Kontroll från länsstyrelsen – SAM-ansökan låses för ändringar
3. Färre byråkrater
4. Offentlig upphandling på lika villkor
5. Återbetalning punktskatt för diesel och elektricitet

Läs motionerna tillsammans med styrelsens yttranden i stämmohandlingarna.


Frågor

Kontakta Bränd Erika Forssell, 010-184 42 54, brand.erika.forssell@lrf.se, om du har frågor.

 

Mer information om stämman finns här