Krönika: Vårspaningar och stämmoreflektioner

Johan Lagerholm, ordförande för LRF Södermanland. Foto Åke Karlsson/Lantbruksbild.se
Johan Lagerholm, ordförande för LRF Södermanland.

KRÖNIKA: Jag är nog inte ensam om att längta efter att våren verkligen infinner sig. Enligt bondepraktikan ska det infalla sju bakslag innan våren är här. Lite oklart när bakslagen kan börja räknas. Våren är ju starten på något nytt och kan kanske räknas som lite befriande. Själv blir jag oerhört lättad när våren anländer. När grödor och andra växter börjar grönska fylls jag av glädje.

Under mars höll vi årsstämma i LRF Södermanland på Sundbyholms slott utanför Eskilstuna. Det blev en bra stämma med god stämning och en del diskussioner. Stämman beslutade att skicka hela 5 motioner vidare till riksförbundsstämman. Motionerna handlar om att klassa mufflonfår som invasiva, mer pengar till stängsel för skydd av vargangrepp, fornlämningar som stör brukandet, aktivt brukande av skog som försvåras av artskydd samt företags behov av hjälp vid kriser. Viltfrågorna lever i debatten både på stämman och i vardagen och vi ser ett stort fortsatt behov av att vara aktiva i frågan och skapa en förändring för våra medlemmar. Vi gör små framsteg, men inte tillräckligt och framförallt går det för sakta. Vi har därför några planerade aktiviteter under våren med mål att försöka förändra.

På stämman så avgick Martin Holmberg och Elin Beckman från styrelsen och tackades av bland annat genom utdelning av varsin silvernål från LRF. Samtidigt valdes Mattias Larsson och Maria Krüger Eriksson in i styrelsen. Vi jobbar vidare med en bredd av frågor utöver viltet.

I skrivande stund hotar väderprognosen med ytterligare ett bakslag, flera decimeter snö. Vilket bakslag det är i ordningen beror som sagt på hur man räknar, men för mig är det nummer 6. Alltså är våren i nära sikte!

Johan Lagerholm
Ordförande LRF Södermanland
Kontaktuppgifter till regionstyrelsen