Lilla ekomejeriet kan bli Årets Bonde

Finalister i Årets Bonde - kategori Mjölk
Finalister i Årets Bonde - kategori Mjölk

De har vunnit flera SM-medaljer i mathantverk, har nyligen fått pris av LRF Mjölk och nu har de också gått till final i Årets Bonde-tävling som vinnare i en av fyra kategorier, mjölk. Den 2 september avgörs det om Skålldals Lilla Ekomejeri blir Årets Bonde 2023.

Grattis till finalplatsen!

Tack! Det är väldigt roligt och överraskande. Det finns så oerhört många duktiga mjölkföretagare i Sverige så att de valde oss är väldigt hedrande, säger Håkan Larsson som driver Skålldals Lilla Ekomejeri tillsammans med sin fru Lena Svedin Larsson och deras gemensamma barn Ida, Ellen, Gustav och Alfred.

Vilka är ni?

Vi är ett familjeföretag norr om Kungälv i Bohuslän som precis är på väg att genomföra ett generationsskifte. Sonen Gustav blir den femte generationen. Han tar över ett företag som har 40 mjölkkor, 85 hektar åker och en god likvid.

Kan du berätta om er företagsresa?

Jag tog över gården 1991 från mina föräldrar. 2010 gick vi över till ekologiskt och bytte till lösdrift. Vi hade en gammal dröm om att starta ett gårdsmejeri där vi skulle sälja vår ost. 2015 byggde vi vårt lilla mejeri och vår gårdsbutik – och fick ett otroligt gehör. Vi råkade hamna helt rätt i tiden, vi var nästan först med mjölkautomat och hade även automater i mataffärer. Sedan sa butikerna ifrån, det blev för mycket jobb. Tråkigt, tyckte vi. Men nu levererar vi kartongmjölk, så det fungerar jättebra. Tanken var ju att vi skulle ysta ost, men vi märkte ganska snart att ost tar tid och kräver lokaler. Vi fick helt enkelt ett tätare kassaflöde med mjölk och yoghurt.

Ni är ett litet företag, hur fick folk upp ögonen för er?

Lokalproducerat i Väst hörde av sig 2015, när vi precis hade börjat, och undrade om vi ville vara med på en matmarknad. Det skulle komma runt 30-40 besökare trodde de. Vi sa ja, och trodde knappt våra ögon när vi hade 400 personer utanför vår bod. Sedan fortsatte det. Vi har aldrig marknadsfört oss, men syns på olika tillställningar.

De är tuffa tider, hur har det påverkat er?

Det låter lite bakvänt kanske, men vi har faktiskt valt att tacka nej till många. Vi har inte önskat att växa. Vi förädlar 80 000 liter mjölk om året, i vårt gårdsmejeri och klarar oss bra. Hela familjen gillar att laga mat och jobbar med gårdsbutiken. Så länge allt är roligt så är det enkelt.

Ni lämnar över gården till Gustav, ett av era fyra barn. Varför?

Gustav gick ut lantbruksskolan 2014 och både jag och min fru är i 60-årsåldern så det känns som ett bra läge nu. Det är roligt att kunna lämna över när man fortfarande är frisk och kan hjälpa till.

Fakta Årets Bonde 2023

  • Årets Bonde arrangeras av förlaget Bergkvist Publishing AB. Svenskt Sigill, Sydgrönt och branschtidningen Restaurangvärlden stöttar tävlingen.
  • Syftet med tävlingen är att lyfta mervärden med svensk dryck och svenska primärproducenter.
  • På Skördefesten i Kristianstad, 2 september, avslöjas vinnaren.
  • De övriga tre finalisterna är:
    Kött: Johannishus,  Blekinge. Spannmål/Växtodling: Gunnarshögs Gård, Skåne. Grönt: Rudenstams Bär & Frukt, Jönköping.