Insamling av järnskrot gav 28 500 kronor till Ukraina

Man som tar emot en check
Peter Knutas från föreningen Svenskbyborna tar emot checken på 28 500 kronor från LRF-avdelningen Fardhem-Linde- Lojsta på Gotland.

LRF-avdelningen Fardhem-Linde-Lojsta på Gotland har samlat in järnskrot och skänkt pengarna till nödhjälpen för Ukraina. Gotland har starka kopplingar till Gammalsvenskbyn i Ukraina och på ön finns föreningen Svenskbyborna som idag främst jobbar med hjälpinsatser till byborna.

Sören Sandqvist, ordförande för LRF-avdelningen Fardhem-Linde-Lojsta, berättar mer om intiativet att samla in järnskrot.

Hur kom ni på idén?

Vi kläckte idén strax efter Rysslands invasion av Ukraina. En i styrelsen var tidigare inblandad i ett lantbruksprojekt i Ukraina och vi har tidigare skänkt mindre summor, från bland annat frivilliga bidrag för fika/smörgåstårta, på våra möten.

Hur många deltog i insamlingen?

Det var ca 40 stycken av våra medlemmar närvarande kvällen då vi överlämnade checken och åt ukrainska varenyky (dumplings). Peter Knutas från Svenskbyföreningen gav då också en omskakade bild av hur läget i byn är idag.

Hur stark koppling har Gotland till Ukraina idag?

Det finns en hel del ättlingar på Gotland till de som flydde från Ukraina till Sverige från dåvarande Sovjet. Gotland har därför en ganska stark koppling till Ukraina och speciellt till Gammelsvenskbyn som vi skänker pengarna till. Vi har en väldigt aktiv svenskbyförening här på ön och det är de som organiserar hjälp till byn med bland annat vårat bidrag. 

För oss som är nyfikna - hur smakade de Ukrainska dumplingarna?

Dumplingarna var väldigt goda och det var en trevlig kväll!

Människor som sitter vid långbord
Ett 40-tal av LRF Fardhem-Linde-Lojstas medlemmar närvarande när checken lämnades över till föreningen Svenskbyborna.

Situationen i Gammalsvenskbyn idag

Sofia Hoas, ordförande för föreningen Svenskbyborna, berättar om hur situationen i byn ser ut idag:

"Läget i Gammalsvenskby är mycket dåligt. De ligger fortsatt i frontzonen och terrorbombas ständigt av ryska armén med artilleri, tunga glidbomber och drönare. Detta trots att det inte finns några militära mål i byn. 90% av byn är mer eller mindre ödelagd.

Det bor cirka 200 personer kvar i byn, av normalt 2400. Det är mestadels äldre som inte kan eller vill flytta på sig. Den senaste tiden har de inte kunnat gå ut utan tar skydd och bor i sina jordkällare.

Sedan ett år tillbaka finns det ingen el och det är svårt att hålla kontakten med omvärlden. Skola, vårdcentral, äldreboende, dagis, apotek och butiker är förstörda. 

Vi bistår med nödhjälp utifrån deras behov. I dagarna går det ner två fullastade bilar från Sverige med byggplast (till reparationer), äldrevårdsutrustning, rullstolar, tryckavlastande madrasser, varma kläder och annat som behövs i byn. På plats köper vi in mediciner och träbriketter. Den ukrainska staten ser till att byborna får mat och vatten. Vårt team i området har fokuserat på att köra ner värmebriketter som är livsnödvändigt för att hålla värmen och för att kunna laga mat. Hjälparbetet är mycket farligt, då ryska armén siktar in sig på humanitär hjälp. 

De 29 000 kronor som LRF Fardhem-Linde-Lojsta skänkte går just till värmebriketter vilka gör att byborna har en större chans att överleva vintern. Det räcker till hela 17 ton som kommer att fördelas ut till 34 hushåll."

Gammalsvenskbyn i Ukraina
Hjälparbetet i byn är mycket farligt då ryska armén siktar in sig på humanitär hjälp.