LRF Gävleborg konstaterar att vi når fram till politiker

Ett femtiotal politiker trotsade ovädret och samlades på Slottet i Gävle där LRF Gävleborg tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg och Föreningen Matvärden bjöd in till en träff för att prata om livsmedelsstrategiarbetet i Gävleborg under rubriken Äta behöver vi alla.

Landshövding Per Bill

Landshövding Per Bill inledde och pratade om att vi alla behöver hjälpas åt och jobba tillsammans i det viktiga arbetet med att öka Gävleborgs livsmedelsproduktion. Stor del av träffen ägnades åt dialog och deltagarna fick reflektera över sina egna roller och vad de kan påverka. Vikten av dialog med näringen på kommunal nivå lyftes fram flera gånger, till exempel när det gäller vägars utformning där någon nämnde att en så enkel sak som kantstenar som går att köra upp vid avsmalnade vägavsnitt är lätt att missa om man inte har lantbrukarens perspektiv.

Annika Sahlin, LRF Gävleborg

Annika Sahlin från LRF Gävleborg deltog och pratade om hur de valt att ställa om produktionen på sin gård för ett för dem mer hållbart sätt att producera mat, med inspiration från ekologiska och regenerativa metoder. De producerar kulturspannmål och Annika berättade om fördelar och nackdelar med dessa och erfarenheter från extremvädret 2023.  

Annika var väldigt nöjd med dagen:
– Det känns som att vi når fram till politiker på ett helt annat sätt nu än vi gjorde för ett par år sedan. Det börjar gå upp för dem hur viktig livsmedelsproduktionen faktiskt är. Att träffas så här och lära av varandra är värdefullt.