LRF i Ockelbo uppmärksammar potatisen

Potatisföreläsning i Ockelbo
Malin Höcke och Caroline West.

Potatisen är ett av nästan alla älskat livsmedel. Den går att odla i hela landet, är väldigt mångsidig vid tillagning samt god förstås. Det ville LRFs lokalavdelning i Ockelbo uppmärksamma med en föreläsning.

Föreläsningen gjordes som en del av Potatisuppropet och var ett samarbete mellan LRF Gävleborg, Wij trädgårdar och Studieförbundet vuxenskolan. Potatisuppropet är en del av livsmedelsstrategin i Gävleborg.

Pirjo Gustafsson, sakkunnig i LRF Mitt, höll föreläsningen som ägde rum just på Wij trädgårdar i Ockelbo.

Malin Höcke som är ordförande för LRFs lokalavdelning i Ockelbo har redan i år odlat mer potatis än tidigare och planerar att odla ännu mer nästa år. Hon uppskattar föredraget för hon fick lära sig mer om olika sjukdomar som kan angripa potatis och hur hon han förebygga dem. Potatis är ett viktigt och roligt ämne som fler borde lära sig mer om, menar Malin Höcke.

Potatis Trädgårdsodling Gotland

Caroline West, trädgårdsmästare på Wij trädgårdar, var också på plats för föreläsningen. Hon berättar att de har en utbildning till trädgårdsmästare och att de har provodlat flera nya potatissorter i år.

Både Caroline och Malin säger att potatis är en tacksam gröda, för den är relativt enkel att odla, kan odlas och ätas i hela landet vilket kan betyda mycket för lokal produktion. Nu vill de båda lära sig mer om potatis och framför allt alla de olika smaker och sorter som finns.