LRF lockar ungdomar till de gröna näringarna på MOA-mässan i Varberg

LRF lockar ungdomar på moa-mässan 2
Per Nilsson, ordförande LRF Varberg i LRF-montern. Foto: Pontus Widell.

Skogsmaskinsimulator, spannmålsquiz och skottkärrerace var några av de aktiviteter som stod på schemat när Varbergs åttondeklassare besökte LRFs monter på MOA-mässan.

Onsdagen 20 mars samlades cirka 700 åttondeklassare från Varbergs kommunala skolor i Arena Varberg för att delta på MOA-mässan som arrangerades för fjärde gången. De två senaste åren har LRF Varberg varit på plats för att marknadsföra de gröna näringarna och skapa en nyfikenhet bland kommunens ungdomar.  

På mässan, som är en interaktiv yrkesmässa, är området uppdelat efter olika näringar och yrkeskategorier. I år hade de gröna näringarna ett gemensamt område som i sin tur var uppdelat i trädgård, skogsbruk och jordbruk. Där kunde eleverna testa skogsmaskinsimulator, spannmålsquiz, skottkärrerace och mycket mer.  

LRF lockar ungdomar på moa-mässan 1
Foto: Pontus Widell.

Ett tillfälle att skapa nyfikenhet 

Per Nilsson, ordförande LRF Varberg och Elvira Nilsson, ordförande LRF Ungdomen Halland, är initiativtagarna bakom LRFs medverkan på mässan. Per betonar att MOA-mässan är ett fantastiskt sammanhang att synas i och ett utmärkt tillfälle att skapa nyfikenhet för de gröna näringarna.  

- MOA-mässan är ett jättebra tillfälle att marknadsföra lantbruket och få ungdomarna att förstå vikten av vår livsmedelsproduktion. I slutändan handlar det ju om framtiden för svenskt lantbruk och vår självförsörjningsgrad så det är otroligt viktigt att skapa en nyfikenhet bland ungdomarna. Något jag tror och hoppas vi lyckas bra med. Vi fick bra respons från både elever och arrangörer förra året så i år har vi utökat vårt mässområde, säger Per Nilsson med ett leende samtidigt som han vevar in två tonårstjejer till LRFs monter.  

I samband med mässan erbjuder LRF också praktik-platser på olika gårdar i närområdet. Något som visat sig vara uppskattat bland eleverna. 

- Det är redan ett gäng ungdomar som skrivit upp sig på listan, och det kommer förhoppningsvis bli fler under dagen. Vilket vi såklart är väldigt glada för. För även om mässan är en jättebra introduktion vill vi såklart få ut eleverna på gårdar också, fortsätter Per Nilsson.

LRF lockar ungdomar på moa-mässan 3
Per Nilsson, ordförande LRF Varberg och Malin Wallman. Foto: Pontus Widell.

En mässa utan broschyrer 

MOA, modern arbetslivsorientering, är Varbergs modell för att systematisera karriärlärande och stärka elevers valkompetens. Den interaktiva yrkesmässan är en del av de aktiviteter som ingår i MOA. Där kan eleverna besöka uppbyggda ”världar”, prova på olika yrken och får chansen att prata med yrkesverksamma.  

- Till skillnad från många andra yrkesmässor är broschyrer och giveaways inte tillåtna här. Vi tror det är viktigare att man får interagera och prova på yrken för att stärka elevers valkompetens. Per och LRF Varberg har levererat med bravur och det är viktigt att ha de gröna näringarna representerade då branschen har många yrken att prova på och lära sig mer om, säger Malin Wallman som är en av arrangörerna av mässan. 


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28