LRF Mälardalens vice ordförande: 2024 handlar om att hitta en hållbar lönsamhet

Birgitta Carlsson

Birgitta Carlsson är vice regionordförande i LRF Mälardalen och driver Kängsta naturbruk i Nynäshamn. I veckans Jordbruksaktuellt kan vi läsa om Birgittas resa från dans till jordbruk.

Företaget Kängsta naturbruk AB startade Birgitta för fem år sedan tillsammans med hennes man Henrik. Gården blev Birgittas jobb, Henrik fortsatte med ett heltidsjobb vid sidan av gårdsarbete.

Birgitta har tidigare sysslat mycket med dans, något hon vi 40 års ålder ansåg sig klar med. Hon har utbildat sig till trädgårdsdesigner, dels av intresse, dels för att diversifiera gården.

Förra året satsade Birgitta och Henrik på att bygga ett nytt stall för upp till 100 djur. Stallet är i dag knappt halvfullt, men det ska fyllas.

Birgitta har många idéer för framtiden, och hon vill inte berätta för mycket om dem.

– Men målsättningen är att nå 100 djur i stallet och etablera en bra marknad och lönsamhet med vår produktion.

Till sist ger Birgitta ett antal råd till kollegorna inom lantbruket.

– Vi är definitivt en framtidsbransch! Så våga satsa! Det som jag gör i dag, det ger mig så mycket mervärde. Och man blir rik på andra saker i liven än bara pengar. I LRF Mälardalen jobbar vi för att ligga i framkant. Vi ska öka attraktionskraften för att få in fler yngre lantbrukare i branschen. Arbetet under 2024 handlar mycket om att vi ska hitta en hållbar lönsamhet i företagen.