LRF Ungdomens besök på Persboskolan gav insikt om gröna näringar

Sanna Backlund och Katarina Nykvist, LRF Ungdomen Västmanland
Sanna Backlund och Katarina Nykvist, LRF Ungdomen Västmanland

Nyligen besökte Sanna Backlund och Katarina Nykvist från LRF Ungdomen i Västmanland Persboskolan i Skultuna. De pratade om sina jobb och de gröna näringarna för elever i åk 4, 5 och 6.

Anna Roth, studie- och yrkesvägledare på Skultuna utbildningsenhet berättar att skolan har olika fokusområden som pågår under hela läsåret under några veckor vardera. Eleverna arbetar i sina klasser kring fokusområdet på olika sätt, både med att skapa men även genom att skriva och redovisa arbeten. Skolan bjuder även in flera olika föreläsare som berättar om sina branscher och yrken. 

Besöket var en del av fokusområdet Framtidstro, drömmar och mål. Inom det fokusområdet vill skolan hos studenterna främja att de tänker på sin framtid och börjar fundera på vad de vill arbeta med, vad de vill ska hända i framtiden. Skolan har märkt att det finns, hos vissa elever, en brist på framtidstro, som t.ex. "jag kommer ändå inte få ett jobb".

Sanna Backlund berättar att det var väldigt kul och trevligt att få komma ut till skolan och eleverna. Intresset för de gröna näringarna var blandet, men överlag ställdes många bra frågor. Det som förvånade eleverna mest, säger Sanna, var att det finns så många olika yrken och arbetsuppgifter inom gröna näringar. Och att det finns så mycket teknik i allt från traktorer, drönare, datorer och annat. Vi kör inte traktorerna, traktorerna kör oss, säger Sanna.

En lärare berättade för Anna Roth efter besöket att några elever blev jättetaggade och ville veta mer om möjligheterna som finns inom gröna näringar. Anna lovade att återkoppla med mer information, som länkar till webbsidor där eleverna kan läsa mer.