LRF Västerbotten håller regionstämma

När LRF Västerbotten på tisdag den 29 mars håller regionstämma i Lycksele sker det i skuggan av kriget i Ukraina och den enorma kostnadskris som drabbat lantbruket. Till stämman har riksdagsledamöterna Isak From (S) och Helena Lindahl (C) samt vice ordförande i LRFs rikförbundsstyrelse, Paul Christensson, bjudits in.

Riksdagsledamöterna kommer att få möjlighet att svara på ett antal frågor som rör de gröna näringarna. Självfallet kommer en hel del att handla om hur matproduktionen i länet och Sverige ska kunna räddas kvar, sedan priset på insatsvaror exploderat till följd av kriget i Ukraina. Paul Christensson kommer att delta på länk, och ta upp läget för lantbruket och vilka ansträngningar som LRF gör för att nå fram till beslutsfattarna.

En motion föreslås gå vidare
Regionstyrelsen föreslår stämman att skicka en motion till riksförbundsstämman. Den handlar om att skogens naturvärde måste få ett säkerställt ekonomiskt värde. LRF-avdelningen Röbäck-Skravelsjö, som står bakom motionen, beskriver hur Trafikverket i samband med att de skulle miljökompensera för sina intrång i värdefull natur i Röbäck ville förvärva en del av byns skog. Skogen är enligt kommunens miljöhandläggare ”klassad nyckelbiotop av Skogsstyrelsen, och har höga granskogsvärden med bl.a. mycket död ved.” När värderingen av skogen kom blev besvikelsen stor. Eftersom skogen är klassad som nyckelbiotop slår man fast att värdet egentligen är noll kronor då den inte kan avverkas.

Under regionstämman kommer också utmärkelser som Årets ungdomsstipendiat, Årets kulturstipendiat, Årets lokalavdelning samt LRFs hedersutmärkelse Silvernålen att delas ut.

Läs mer om stämman!