”Matproduktionen i akut fara men landsbygdsministern är passiv"

LRF Västerbottens regionstämma i Lycksele antog på tisdagen ett skarpt uttalande riktat mot regeringen. ”När den svenska livsmedelsproduktionen nu är i akut fara sitter vår landsbygdsminister passiv, och hänvisar till importen. Det är skamligt”, menade stämman.

Bakgrunden till uttalandet är den kostnadskris som drabbat lantbruket, och de signaler LRF får från medlemmar om att många tvekar om de ens ska ha råd att sätta plogen i jorden till våren. Detta samtidigt som Sverige redan är beroende av livsmedelsimport, nu i ett säkerhetspolitiskt spänt läge. Stämman krävde att regeringen agerar på både kort och lång sikt. Det mest omedelbara att genomföra är:

  • Utöka stödet som presenterades den 14 februari med minst två miljarder kronor och rikta det mot animalieproduktion.
  • Inför nollskatt på diesel under en överskådlig period framöver.
  • Halvera reduktionsplikten, då den har en prisdrivande effekt.

Läs uttalandet i sin helhet här.

"Skam på torra land"
Lotta Folkesson, LRF Västerbottens ordförande, pekade i sitt stämmotal på att jordbruket i pandemins inledning klassades som en samhällsviktig näring. Samma styre har nu snabbt satsat pengar på militär upprustning, och beslutat om ett stöd på 14 miljarder till hushållen, som kompensation för höga drivmedels- och matpriser.
– Men inte en krona eller ett ord om att vi måste rusta upp vår självförsörjningsgrad av livsmedel. Det är skam på torra land, sade Lotta Folkesson. Paul Christensson, vice ordförande i LRFs riksförbundsstyrelse, lyfte i sitt föredrag hur LRF arbetar med att få politikerna att förstå situationen, men även handeln och allmänheten.


Helena Lindhal (C) och Isak From (S) svarade nej på frågan om Sveriges livsmedelsförsörjning är god.

Gäster på stämman
På stämman medverkade också riksdagsledamöterna Isak From (S) och Helena Lindahl (C) från Västerbotten. Ingen av dem höll med om landsbygdsministerns olika medieuttalanden om att Sveriges livsmedelsförsörjning är god. Från Centern går man fram med ett förslag om ett utökat stöd till lantbruket med 2,1 miljarder kronor, vid finansutskottets sammanträde nu på torsdag. Något som Isak From inte kunde svara ja eller nej på om Socialdemokraterna kommer att stöta.
– Vi utesluter inga åtgärder, var hans besked.

En motion vidare
Regionstämman beslutade skicka en motion från Röbäck-Skravelsjö LRF-avdelning vidare till riksförbundsstämman. Avdelningen beskriver hur Trafikverket i samband med att de skulle miljökompensera för sina intrång i värdefull natur i Röbäck ville förvärva en del av byns skog. När värderingen av skogen kom blev besvikelsen stor. Eftersom skogen är klassad som nyckelbiotop slår man fast att värdet egentligen är noll kronor då den inte kan avverkas.
Stämman instämde att skogens naturvärden också måste få ekonomiskt värde, och en motion i den andan går nu vidare. Läs mer här.

Lotta omvald till ordförande
Lotta Folkesson (bilden ovan), Selsberg, blev omvald som ordförande för LRF Västerbotten. Även regionstyrelsens ledamöter Ida Oderstål, Laxbäcken och Stefan Lindgren, Spöland omvaldes. Övriga med ett år kvar i styrelsen är Pär Antonsson, Övre Bäck, Andreas Bergmark, Vallen och Simon Holmlund, Tvärålund.

Årets ungdomsstipendium
På stämman delades också ut ett antal utmärkelser:
Anna Laula, 25, Umgransele, Lycksele, fick LRF Ungdomen Västerbottens stipendium på 5 000 kronor.  LRF Ungdomen Västerbotten skriver i sin motivering att ”Anna är oerhört driftig, ambitiös och brinner verkligen för lantbruket. Tack vare det är hon nu på gång med att ta över sina föräldrars mjölkgård i Umgransele. Vi hoppas att hennes målmedvetenhet och stora engagemang ska spilla över och få fler unga att våga satsa i Västerbottens inland." Läs mer här!


Anna Laula, Årets ungdomsstipendiat.

Årets kulturstipendium
Glesbygdsdebattören Malin Ackermann (bilden nedan), Lycksele, fick LRF Västerbottens kulturstipendium på 5 000 kronor. Motiveringen:
”Årets kulturstipendiat har genom åren kämpat och verkat för den lilla människan och de små lokala föreningarnas frågor och intressen. Malin Ackermann har bildat opinion och påverkat i både stort och smått, hon har gett en röst åt alla de som brinner för, och tror på sin hembygd. Årets kulturstipendiat har skapat engagemang, framtidstro och hopp, hon har även visat att vi med gemensamma krafter kan förändra om vill. Hon är en sann inspirationskälla som får oss att känna stolthet för vår bygd och vår kultur.”

Årets lokalavdelning
Sorsele storavdelning utsågs till Årets lokalavdelning. De får sin utmärkelse då de under pandemitiden 2021, då det var svårt att hålla möten, tänkt annorlunda och testat olika aktiviteter. Det var ett snörikt år när vi helst skulle umgås utomhus, och avdelningen ordnade då en snöskulpturtävling. De har också haft en digital träff med en av LRFs hållbarhetsambassadörer som genomfördes i samverkan med Sorsele församling och kommunen. De ordnade även en julmarknad i samarbete med flera andra föreningar. ”Sorsele är ett bra exempel på avdelning som genom samverkan och nya idéer gör det meningsfullt, enkelt och roligt att vara med i LRF!” står att läsa i motiveringen.


Sonja Edlund, ordförande för Sorsele storavdelning.

Silvernålar
LRFs hedersutmärkelse Silvernålen tilldelades Per Thiger, Bäverträsk och Linda Långström (bilden nedan), Laxbacken.