Medlemmar bjöds in till information om Afrikansk Svinpest

Vildsvin

Maria Baaz, länsveterinär, Länsstyrelsen Halland och Magnus Stolpe, ordförande, Jägarförbundet Halland informerade bland annat om läget och hur arbetet går till i det drabbade området i Fagersta.

LRF Halland bjöd in alla medlemmar till en informationsträff med anledning av utbrottet av Afrikansk Svinpest i Fagersta. Maria Baaz, länsveterinär på Länsstyrelsen i Halland deltog och informerade om det aktuella läget och hur arbetet pågår i det drabbade området, samt hur Länsstyrelsen under flera år arbetat med en plan för vad som sker om det värsta skulle inträffa i Halland. Halland som är ett utav 4 län i Sverige som pekats ut som riskområde.

Magnus Stolpe, ordförande i Jägarförbundet i Halland deltog och berättade om hur jägarna arbetar i området som är drabbat, samt hur Jägarförbundet hanterar situationen. LRF Halland vill samtidigt rikta ett stort tack och uppskattning för jägarnas insats för varje vildsvin de nu skjuter.

Jägareförbundet har även ansökt om tillstånd för att använda en smart vildsvinsfälla för att ytterligare förstärka ambitionerna med att hålla nere stammen och den ansökan blev i veckan beviljad av Naturvårdsverket.

Sju konkreta åtgärder för minskad vildsvinsstam       

LRF har i dagarna gått ut med sju konkreta åtgärder för att uppnå målet om en kraftigt minskad vildsvinsstam:          

  • Ekonomisk kompensation för de akut drabbade är av yttersta vikt för att säkerställa en framgångsrik smittbekämpning. Jordbruksverket och försäkringsbolagen måste skyndsamt identifiera de som är berättigade till ersättning och se till att utbetalningarna sker snabbt och smidig.
               
  • Jaktlagstiftningen från 1987 är omodern och otillräcklig för att hantera det ökande antalet vildsvin i Sverige. En ny lagstiftning måste prioritera samhällets behov av en trygg livsmedelsproduktion och energiförsörjning. Denna förändring kräver en modern syn på viltstammen och sätta samhällsintresset före nöjesjakt. Det inkluderar ändringar av bestämmelserna om skyddsjakt på vildsvin, användning av drönare med kameror för effektiv övervakning av grödor och jakt i samband med tröskning.  

  • Vi bör ta efter framgångsrika exempel från andra länder, som Belgien, och tillåta användningen av stora fällor och fångstredskap som är godkända i andra EU-länder och Norge. Detta kommer att öka effektiviteten i bekämpningen av afrikansk svinpest.

  • Inför en premie för att öka avskjutningar av vildsvin i Västmanlands län och andra gränsnära län. Beloppet för avskjutning av vuxna suggor bör vara särskilt högt, eftersom det ger snabb och önskvärd effekt. Premierna bör finansieras genom att öka viltskadeanslaget eller att använda medel från viltvårdsfonden. Detta kommer att uppmuntra ökad avskjutning av reproduktiva vildsvin.

  • Etablera en tydlig definition av åtel som gäller i hela landet för att underlätta beslutsfattande kring förbud mot utfodring som bidrar till ökningen av vildsvinsstammen.

  • Staten måste ta ansvar för finansiering av transport och destruktion av vildsvin som inte kan konsumeras om avskjutningen ökar.    
             
  • Säkerheten kring avfallshantering måste omedelbart förbättras för att förhindra smittspridning av bland annat afrikansk svinpest. Kommunernas hantering av återvinning och miljöfarligt avfall behöver därför ses över.


Ulrika Bertilsson
regional kommunikatör LRF Väst
ulrika.bertilsson@lrf.se 
072-247 16 11

Mer att lyssna och läsa
Skjut nio av tio vildsvin, lyssna på P4 Halland medverkan av Linda Ericsson, ledamot i LRF Hallands regionstyrelse.  
Vildsvinsstammen måste minska, läs mer på LRF.se 
Afrikansk svinpest, läs mer på LRF.se