
Afrikansk svinpest
Om afrikansk svinpest
Den 6 september 2023 konstaterades Sveriges första fall av afrikansk svinpest. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och det är av största vikt att smittan inte sprids.
Afrikansk svinpest är en dödlig virussjukdom hos både vildsvin och tamgrisar. Sjukdomen lyder under epizootilagen. Om sjukdomen sprids i Sverige kan det få mycket stora konsekvenser i form av lidande hos sjuka djur och kostnader för bekämpning.
Både Belgien och Tjeckien lyckats med arbetet att utrota afrikansk svinpest och det är nu av yttersta vikt att även Sverige lyckas med det.
Spannmål utanför den smittade zonen
För att få föra ut spannmål från den smittade zonen ska den lagras i minst 1 månad. Men om du som ska tröska inte har möjlighet att torka och lagra spannmålen kan du ansöka om undantag. Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.
Rapportera sjuka och döda vildsvin
I de länder i Europa där sjukdomen finns har smittan först introducerats i vildsvinsstammen. Därefter har tamgrisar drabbats. Det är därför viktigt att rapportera sjuka eller döda vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Vildsvinsstammen måste minska
LRF har länge arbetat för att vildsvinsstammen bör minska genom en högre avskjutning. Våra förslag till förändringar i jaktförordningen ligger fortfarande kvar, fyra år efter att vi föreslog dem. Jaktlagstiftningen måste ändras så att den underlättar en effektiv jakt och en tryggad livsmedelsproduktion.
Bristande säkerhet kring avfallshantering
Återvinning och miljöfarligt avfall regleras inom miljöbalken, men ansvaret för anläggningarna är delegerat till främst kommuner och det finns inga krav på stängsel. Givet situationen behöver detta omgående ses över.
Ekonomisk ersättning för drabbade
Det är av största vikt att alla vars verksamhet som drabbas blir ekonomiskt kompenserade. Möjligheten att få ersättning/kompensation är en viktig del i en effektiv smittbekämpning.
Grisbönder drabbas akut, men även andra verksamheter med anknytning till jord och skog påverkas av restriktionerna: skogsbruk, jaktverksamhet, gårdsbutiker, turist- sport- och ridverksamheter.
Det vilar ett stort ansvar på Jordbruksverket och även på försäkringsbolagen att så snabbt som möjligt komma fram till vilka som kan få ersättning. Det är viktigt att kompensationen är lätt att ansöka om, betalas ut snabbt och verkligen täcker de förluster som är följden av restriktionerna.
LRF ställer tydliga krav på ersättning kopplat till svinpestutbrottet
Möjligheten att få ersättning/kompensation är helt grundläggande för en viktig del i en effektiv smittbekämpning av den afrikanska svinpesten. LRF är tydliga med att det är av största vikt att alla vars verksamhet som drabbas blir ska kompenserades ekonomiskt fullt ut ekonomiskt.
Läs mer
Importera foder
Om du importerar eller transporterar grovfoder eller halm långa sträckor är det viktigt att tänka på att det kan...
Viltskadornas påverkan på samhället - rapport från viltskadekommisionen
Viltstammarna av klövvilt och stora fåglar är för stora. För att vi ska kunna uppnå samhälleliga mål om skogspro...