Möte om skog- och viltfrågor engagerade på Gotland

skogsmöte Gotland
Intresset för skog- och viltträffen på Gotland var stort och det blev ett bra möte med diskussioner.  Foto: Anna Åman

Skogsstyrelsen bjöd i samarbete med LRF, Mellanskog och Svenska Jägareförbundet in till en skogsträff med tema skog och vilt i balans den 15 mars. Den lockade cirka 50 intresserade deltagare.

Det var på LRF Gotlands regionstyrelseledamot Jens Bendelin och hans svärfars mark i skogarna nära Väte som träffen hölls. Från regionstyrelsen deltog Jens och Johan Svensson. 

Huvudtemat för träffen var att informera och diskutera viltets påverkan på skogen. Det blev mycket diskussioner och samtal kring exempelvis klimatet, Råbin (den senaste rådjursinventeringen), behandling av plantor, vilken tid det är bäst att plantera med mera.  

Tips för att minska skador på tall

Skogsstyrelsen informerade om Råbin. Rådjuren påverkar föryngring av skog och betestryck i landskapet. I den senaste mätningen av Råbin redovisas det att det under de senaste tre åren uppgår i genomsnitt årsskador på tall till elva procent. Vad innebär då det? Dels är det en risk för kvalitetsnedsättning på betade tallar, men framförallt uppstår en tillväxtförlust, vilket i sin tur fördröjer beståndets utveckling. Det finns även risk för att planteringen helt eller delvis går ut sig med stora kostnader för att behöva markbereda och plantera på nytt. I ett alltmer utmanande klimat blir det viktigt att anpassa skogsbruket. Viktiga delar i det är att säkerställa återväxten och att även få in mer löv och blandskog för att bidra till ökad variation. Även här påverkar rådjur att lövetableringen försvåras. Det är betydelsefullt att spara löv i alla åldrar i den mån det finns. Löv och dess kvistar och knoppar är avgörande vinterfoder för rådjuren. I brist på det blir skadorna på tall större. Det finns lokala variationer, både vad gäller antal rådjur men även hur mycket foder som finns i form av markvegetation och kvistbete. Det är viktigt att anpassa rådjursstammen efter lokala förutsättningar för att nå balans med skog och tillgängligt foder.

Hur kan man då göra för att minska skador på tall? Dels kan man viltbehandla plantorna för att skydda dem, dels spara löv som inte stör tallplantorna i samband med röjning. Det finns även fördelar med att planera jakten så att man ökar jakttrycket på och nära hyggen och planerade slutavverkningar. Sätt ett jakttorn på hygget och håll det bemannat så mycket som möjligt, särskilt under senvintern.

Vill du själv bilda dig en uppfattning om hur rådjuren påverkar dina planteringar? Sätt ett referenshägn på cirka 5x5 meter med stolpar och nät eller fyra armeringsmattor. Då ser man skillnader både i bete på tall och även den övriga vegetationen.

Frågor som engagerar 

Jens Bendelin konstaterar att det blev ett lyckat möte med många deltagare och bra diskussioner. 
- Det var jätteroligt att det blev så god uppslutning och att så många som anmält sig verkligen kom en fredagseftermiddag. Det visar att dessa frågor verkligen engagerar. Det är många som har problem med betesskador. Jag tror också att träffen låg rätt i tiden nu innan vårbruket kommit i gång, säger Jens Bendelin. 

Han gick från mötet med en bra känsla och en känsla av att det behövs fler träffar framåt. 
- Vi måste bli ännu bättre på att visa oss och vara ute och träffa skogsägare, diskutera med dem och skapa tillfällen för dem att diskutera med varandra. Det kan räcka med kortare träffar med fika, säger han.