Motion vidare: Skogens naturvärden måste få ekonomiskt värde

Skogens naturvärden måste få ett ekonomiskt värde. En motion med det innehållet kommer att skickas till LRFs riksförbundsstämma. Det beslutade under tisdagen LRF Västerbottens regionstämma, som hölls i Lycksele.

Motionen kom från Röbäck-Skravelsjö LRF-avdelning som beskriver hur Trafikverket i samband med att de skulle miljökompensera för sina intrång i värdefull natur i Röbäck ville förvärva en del av byns skog. Skogen är enligt kommunens miljöhandläggare ”klassad nyckelbiotop av Skogsstyrelsen, och har höga granskogsvärden med bl a mycket död ved.” När värderingen av skogen kom blev besvikelsen stor. Eftersom skogen är klassad som nyckelbiotop slår man fast att värdet egentligen är noll kronor då den inte kan avverkas.

Motionen gick vidare
Stämman instämde i den tankevurpa som blir när samhällets vilja är att markägarna ska motiveras att nyskapa och vårda naturvärden men i själva verket drabbas av konsekvenser som snarare avskräcker från att arbeta för ökade naturvärden. En motion där LRF ska fortsätta verka för rättvis och saklig värdering av skogsmarkens naturvärden vid formella skydd eller andra former av intrång, kommer att skickas till riksförbundsstämman.

Veterinärbrist
Bygdeå LRF-avdelning motionerade om att LRF ska arbeta för att förändra kraven för stödet för avlägset boende i samband med veterinärvård. På så vis skulle veterinärvård säkras och framför allt där det råder veterinärbrist. Regionstämman delade uppfattningen, men menade att LRF redan arbetar med frågan, bl a via LRFs expert Anna Forslid, som är ansvarig för djurhälsa och smittskydd.
Hon deltar i expertgruppen för utredningen om ”en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur”. Tre möten har hållits och nästa möte är i april 2022. Resultatet av utredningen ska redovisas i oktober 2022.

Bevarandet av BB i Lycksele
En motion om att LRF Västerbotten ska agera i opinionsbildningen kring bevarandet av förlossningsvården i Lycksele behandlades. Motionen kom från LRF-avdelningarna Åsele-Fredrika, Vilhelminabygden, Sorsele och Dorotea. Beslutet blev att LRFs regionstyrelse ska kontakta Region Västerbotten för att belysa frågan från de gröna näringarnas perspektiv samt att ta en mer aktiv roll i opinionsbildningen.

Hur nå alla medlemmar?
Stöcksjöortens LRF-avdelning motionerade om att inbjudningar till LRF-möten inte enbart ska skickas till huvudmedlemmar, utan även familjemedlemmar. Stämman konstaterade att i dagsläget skickas digitala inbjudningar till alla medlemmar som registrerat sitt mobilnummer eller e-post. Postala utskick däremot görs bara till huvudmedlemmen, då annars flera dubbletter ofta skulle skickas till samma adress. Kostnaden för postala utskick är hög. För att säkerställa att alla medlemmar får inbjudningar menade stämman att avdelningarna kan bjuda in medlemmar via digitala utskick som epost och sms. Avdelningarna kan även uppmana medlemmarna att registrera fullständiga kontaktuppgifter i medlemsregister.

Läs alla fyra motioner och regionstyrelsens yttranden här.