Nu blir det mer jod i mjölken

Mjölk

Mjölkbranschen går samman för att höja jodhalten i svensk mjölk. Genom fint samarbete mellan branschorganisationer, mejeriföretag, rådgivare, foderföretag med flera så blir det inom kort mer jod i svensk mjölk.

Jodinnehållet i svensk mjölk har blivit så lågt att det riskerar att inte längre få deklareras i mjölkförpackningarnas näringsvärdestabell. LRF Mjölks analyser av den svenska mjölken visar att under åren 2001 till 2019 minskade andelen jod från 16 mikrogram till 10 mikrogram per 100 gram mjölk. Men till nästa år är den förhoppningsvis uppe på 16 mikrogram igen.

Målet är att ligga på samma nivå som Norge och Finland deklarerar på sina mjölkförpackningar. För att vi även fortsättningsvis ska få deklarerar joden på mjölkförpackningarna höjer nu foderföretagen mängden jod i sina kraft- och mineralfoder till mjölkkor. Mer jod i fodret kommer ge mer jod i mjölken. Jod är nödvändigt för en normal hormonproduktion och påverkar bland annat ämnesomsättningen och fertiliteten.
 
- För mejerinäringen är det viktigt att jodnivån höjs igen och vi är väldigt glada att hela branschen hjälps åt för att öka jodhalten i mjölken, säger LRFs mjölkkvalitetsexpert Maria Karlsson.
 
Anledningarna till att joden har minskat i svensk mjölk de senaste åren kan vi bara spekulera kring. Det kan till exempel bero på den ökade användningen av rapsprodukter i kornas foderstat eller att avkastningen per ko har ökat utan att mängden mineraler justerats i foderstaten. Rapsprodukter har i flera studier visat sig hämma upptaget av jod. Men genom att justera jodinnehållet i mjölkkornas foder utifrån andelen rapsprodukter så kan jodnivån i mjölken hamna på en tillräckligt hög nivå för att få deklareras på mjölkförpackningarna.
 
- Jod är ett av de viktigaste näringsämnena i mjölk. Därför är det viktigt att vi håller en fortsatt hög nivå och som också tillåter oss att deklarera jod i mjölkens näringsvärdestabell även i framtiden, säger LRFs nutritionsexpert Ann-Kristin Sundin.
 
Har du egen foderblandning? Då är det rekommenderat att ta kontakt med rådgivare och se över jodhalten.

Fakta om jod

  • Jod ingår i sköldkörtelhormonerna T3 och T4 och behövs för ämnesomsättningen.
  • Jod finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter, fisk och skaldjur, ägg och havssalt. I Sverige berikas också bordssalt med jod sedan 50-talet.
  • Brist på jod kan leda till rubbningar i ämnesomsättningen och orsaka t.ex. trötthet. Hos foster och barn leder jodbrist till störningar i nervsystemets utveckling.