Odla mango i Luleå? Javisst!

Johan Larsson och Sanna Wikström.  Foto: Charlotte Lundgren Norgård.
Johan Larsson och Sanna Wikström. Foto: Charlotte Lundgren Norgård.

Sanna Wikström och Johan Larsson är Norrbottensparet som köpte en gård strax norr om Luleå och i samma veva anmälde sig till SVT:s Drömträdgården, trots att de inte hade någon trädgård. Men det här är paret som inte räds en utmaning. Så de släppte in filmteamet – samtidigt som de började anlägga sin första trädgård.

– Vi hade bara bott här i fyra månader när vi anmälde oss. Egentligen skulle vi ägna sommaren åt att renovera taket, men sen när SVT hörde av sig fick det bli ett annat fokus, säger Sanna med ett skratt och får medhåll från Johan. 

– Oftast är det ju människor som är bosatta i Skåne eller kring Stockholm som deltar i den här typen av program men förhoppningsvis kan vi inspirera andra som vill odla egen mat här i odlingszon 6. Det finns utmaningar med att odla här, vädret och så vidare, men det går!

Det finns utmaningar med att odla i odlingszon 6, men det går!
Det finns utmaningar med att odla i odlingszon 6, men det går!

Sprudlar av energi

Under den första sommaren på gården, 2022, ägnade Sanna och Johan sig bland annat åt markberedning, bygge av växthus och anläggning av odlingsbäddar. Men det stod snart klart att saker tar längre tid än beräknat. I Sannas planering skulle växthuset stå färdigt på en vecka men det tog två månader. Först var det för varmt för att mura och sedan fick båda covid. Men under slutet av den första odlingssäsongen stod växthuset klart och skörden blev över förväntan.

Det är omöjligt att inte fängslas av Johan och Sanna, både i tv-programmet och under vårt samtal. Man förstår snabbt att Sanna är gasen i förhållandet, hon sprudlar av energi och idéer. Men även om Johan ger ett lugnare intryck förstår man att han står för minst lika stor del av det hårda arbetet på gården. Och det är tydligt att de drar åt samma håll när det gäller såväl drömmar som arbete. 

– I år har vi arrenderat en bit mark av vår granne för att kunna odla upp större arealer. Under osäkra tider är det tryggt att kunna förlita sig på egenproducerad mat och att kunna försörja familjen med den. Men än så länge säljer vi delar av det som produceras. 

Sanna Wikström och Johan Larsson.
Sanna Wikström och Johan Larsson.

Odla mango eller bananer?

På gården odlas rotsaker och flera olika sorters kål, samt tomater, chili och annat som lämpar sig i växthuset. Men Sanna har också drömmar om mer exotiska grödor som de flesta kanske inte skulle våga sig på i Sverige, och än mindre i Norrbotten. 

– Min högsta önskan är att kunna odla mango även om det är lite långsökt för närvarande på grund av vinterförvaringen. Men vi har ett persikoträd i garaget, vi får väl se om det överlever vintern, just nu är det i vinterdvala. På lång sikt planerar vi att ha ett orangeri, med värme. 

– Det slutgiltiga målet är ett mangoträd, säger Johan. 

– Eller kanske bananer, fyller Sanna i. Det vore coolt. Vi fick vindruvor i somras, på vår vinranka i växthuset. Det är inte så vanligt häruppe. 

När de inte bygger, odlar eller förädlar sköter de sina heltidsjobb, vilket för Johan innebär att han är borta varannan vecka. Men han tillägger att han aldrig har haft semester så han är van att arbeta mycket. 

– Det finns alltid något att göra här. Rensa ogräs, vattna, bygga. 

– Ja, vi har inga tv-kanaler, fyller Sanna i. Det hinner vi ändå inte med.