Ordförande Anita Boman Daniels: Samhället verkar ha insett värdet av en svensk primärproduktion

Anita Boman Daniels
Anita Boman Daniels

När vi nu summerar 2023 har det varit ett år med riktiga tuffa utmaningar, först torrt och kallt och sedan på många håll alldeles för mycket regn. Därtill har kostnaderna varit höga och avräkningspriserna sämre än i fjol. Positivt är dock att skogen fortfarande håller bra priser på skogsråvara. Analytiker tror också att inflationen är på väg ner och att detta på sikt ger sjunkande räntor.

Enligt en undersökning som LRF gjort har konsumenterna fortfarande högt förtroende för svensk mat, men tyvärr prioriteras nu ofta lågpris när man handlar mat. Jag är dock övertygad om att detta kommer att vända igen även om det kommer ta tid.

Det är glädjande att även samhället verkar ha insett värdet av en svensk primärproduktion. Det märker vi vid de tillfällen då vi träffar politiker och beslutsfattare. I de diskussioner vi då har får vi gehör för våra ståndpunkter och de verkar förstå vikten av en ökad svensk livsmedelsproduktion, framförallt ur ett beredskapsperspektiv.

För att vi ska nå framgång i vårt påverkansarbete är det avgörande att arbetet sker på alla nivåer från kommun och region till nationell nivå.

Jag vill tacka dig för att du är medlem i LRF och för ditt engagemang! Vi får verkligen hoppas att nästa år blir ett bra år med goda förutsättningar för våra verksamheter inom gröna näringarna.

Bästa julhälsningar

Anita Boman Daniels, ordförande LRF Dalarna

Se en julhälsning från Anita här