Krönika: Örjan Isgren

Örjan Isgren

Örjan Isgren är ledamot i regionstyrelsen i Södermanland och jobbar mycket med skogsfrågorna. I sin krönika skriver han om hur det är att jobba i skogen med de förutsättningar som går och inte går att påverka och vikten av att rösta i EU-valet den nionde juni.

Våren är här, var med och påverka!  För oss som mest jobbar i skogen så har våren kommit. Vintersäsongen har varit ryckig med väder som skiftar från varmt till kallt, fram och tillbaka. Det har även varit svårt att följa väderprognoserna som ändrats med kort varsel. Vädret är och kommer nog vara något som man måste förhålla sig till. Klart att man kan göra åtgärder som underlättar brukandet, som att bygga vägar med mera. Men vädret är ju som det är.                                                                                                  

Nu verkar värmen komma, då blir iallafall drivningsförutsättningarna lite bättre. Det får ju inte bli för varmt förstås. Då ökar risken för bränder samt att vårens planteringar far illa. Det finns alltid något att fundera på och oroa sig över. 

När det gäller brandrisken vet vi förstås inte hur säsongen kommer att bli. Vi i regionstyrelsen och tjänstemän inom LRF Öst, där Södermanland ingår, arbetar inom olika utskott och jag sitter med i utskottet Skog och vilt. Under en avstämning som vi i utskottet hade nyligen med räddningstjänsten och regionen informerades vi om att beredskapen har tilldelats resurser för flygbevakning samt beredskap med helikoptrar och brandflyg. Att brandflyget är placerat i Nyköping är ju positivt för oss i Södermanland. Brandflyget är en EU-gemensam satsning. Jag ser det som viktigt att LRF är med där och kan påverka att resurserna prioriteras.  

När det gäller vårens planteringar måste man bestämma sig för eventuell markberedning, plantval, trädslag och antal plantor. Vad kommer nästa generation att efterfråga? Det är Inte lätt att ha ett exakt svar på dessa frågor, men med största sannolikhet kommer våra produkter att vara efterfrågade även i framtiden. Så hur får vi våra plantor att bli till träd som kan brukas i framtiden? Har vi valt rätt trädslag i rätt mängd och på rätt plats? Har vi lyckats med det, hur får vi dom då att klara sig från betskador av både stora och små djur? Hur skall vi jobba för att förebygga detta? Har vi fått plantorna att bli till träd som bildar framtida bestånd, hur skall vi då bruka dessa? 

Skogsbruket har långa omloppstider så en tydlig politisk långsiktighet som underlättar framtida satsningar behövs, tänker jag. Där jobbar LRF löpande för att underlätta brukandet. Vilka skall få del av våra produkter? Vem skall bestämma hur vi skall bruka skogen? Vilka produkter skall vi ta fram i framtiden? Vilka produkter behövs på världsmarknaden? Var skall dessa produkter tas fram och var skall de tillverkas? 

För tillfället är virkespriserna historiskt höga, vilket naturligtvis är bra. Jag hoppas såklart att vår råvara även i framtiden kommer att vara högt uppskattad och värderad. 

Det är mycket att fundera över. LRF jobbar för att påverka förutsättningarna för våra näringar. För att med det få framgång behöver man beslutande politiker. Så har man en idé om hur man tycker framtiden skall formas, rösta i EU-valet. Är man osäker rekommenderar jag att läsa på och gå till vallokalen. En chans att påverka! 

Själv är jag optimistisk. Jag tror på skogen som en stark framtida källa för alla systemtjänster och på de produkterna vi tar fram.  

Så plantera era plantor för framtiden. Tipset jag kan ge är ”rätt planta på rätt ståndort” men blanda in lite variation för att sprida riskerna. Det kan finnas olika idéer om hur man planterar på bästa sätt, jag har min idé. Den tar jag med mig den nionde när jag går och röstar.