Philip Berglund är årets nötköttsföretagare i Östergötland

Från vänster Gustaf Sturesson, Östra Nötköttsproducenterna, pristagaren Philip Berglund, Jeanette Blackert LRF och Per Wendler från LRF.
Pristagaren Philip Berglund flankeras av Gustaf Sturesson, Östra Nötköttsproducenterna, samt Jeanette Blackert och Per Wendler, LRF.

Årets Nötköttsföretagare i Östergötland 2023 heter Philip Berglund. Fredagen den 4 augusti fick han besök hemma på gården Ingvaldstorp Hertiggård utanför Väderstad, när Östra Nötköttsproducenterna och LRF Östergötland kom för att dela ut priset. -Jag är glad och stolt över att ha fått utmärkelsen, säger han.

På gården finns 60 moderdjur av typen tung köttras. De tre avelstjurarna är av raserna Röd Angus och Charolais. Kalvningar sker från februari till maj och under sommarmånaderna betar djuren mestadels naturbetesmarker med särskilda värden. Avvanda kalvar, både kvigor och tjurar, köps in under hösten. Philip kombinerar med andra ord egen uppfödning med inköpta kalvar. Årligen skickas omkring 100 djur till slakt. 

Philip Berglund kännetecknas av ett stort intresse för djuren och produktionen, noggrannhet, imponerande resultat och en öppen och lyhörd personlighet.

Gårdens djurhälsoveterinär berättar att han har otroligt fina siffror på kalvhälsan och berömmer även hon Philips noggrannhet och kunskaper. Inköp av kalvar ökar risken för att få in smitta i sin besättning, så att skydda sig mot smitta kan vara en utmaning.

- Det var roligt att se hans fina djur. Philip är otroligt noggrann i allt han gör och det genomsyrar arbetet, säger regionens LRF-ordförande Jeanette Blackert. 

I och med utmärkelsen är Philip med och tävlar om det nationella priset Årets Nötköttsföretag 2023 som delas ut senare i höst på Köttriksdagen. Kriterierna för utmärkelsen varierar med temat för året, och det här året är fokus på ungdjursuppfödning och kalvhälsa.

Motivering: Nötköttsproduktionen hemma hos Philip, med dikor samt ungnötsuppfödning, kännetecknas av noggrann planering och uppföljning. Philip visar stort intresse för avel, foder, uppfödning med mera som resulterar i imponerande jämna och fina individer. Med sin öppna och lyhörda inställning ger Philip både sina kollegor och sig själv bra förutsättningar för ett lyckat företagande. Philip är en god förebild för andra!

Länktips SVT Öst: Philip från Väderstad är årets nötbonde