Politikerdebatt i Uddevalla inför EU-valet

Pontus Widell, 2024
Politikerna var överens i vissa frågor och mindre i andra. Men alla kunde enas om vikten av att rösta i EU-valet den 9 juni. Foto: Pontus Widell.

För trettonde året i rad anordnade LRF Bokenäset en debatt med politiker i jaktstugan i Rotviksbro utanför Uddevalla. Denna gång med ett särskilt fokus på EU och årets EU-val.

Under måndagskvällen 18 mars samlades ett 40-tal åhörare samt politiker på EU-listan från samtliga riksdagspartier, förutom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, i Rotviksbro för politikerdebatt. Debatten, som modererades av förbundsordförande Palle Borgström, hade med anledning av årets Europaparlamentsval ett tydligt fokus på EU-samarbetet.  

Detaljstyrning från EU 

Efter en något försiktig inledning blev det, allt eftersom kvällen gick, mer spänst i debatten. Under kvällen diskuterades bland annat regelbörda, Sveriges implementering av EU-direktiv, myndigheternas självständighet och framtiden för den svenska skogen. Även om samtliga politiker var för ett starkt och enat Europa, rådde det delade meningar om hur EU-samarbetet ska se ut. Där vissa förespråkade mindre detaljstyrning och mer självbestämmande på en nationell nivå medan andra menade att regler från europeiskt håll är nödvändiga för att klara klimatomställningen.  

När debatten varat i cirka en timme gjordes ett kort avbrott för smörgåstårta, kaffe och mingel. Efter pausen återupptogs samtalet och moderatorn Palle Borgström förde in debatten på ämnen som energi och biologisk mångfald innan kvällen avslutades med frågor från åhörarna. Bland annat gällande art- och habitat-direktivet, miljöbalken och reduktionsplikten.  

Pontus Widell, 2024
Debatten modererades av LRFs förbundsordförande Palle Borgström och inbjudna var politiker på EU-listan från samtliga riksdagspartier, förutom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Foto: Pontus Widell.

Trettonde debatten i ordningen 

Bakom initiativet står LRF Bokenäset och Östen Ramneskär, som anordnar evenemanget för trettonde året.  

- Genom åren har vi haft många olika politiker och moderatorer på besök. Bo Dockerhed, Sofia Karlson och Stefan Ljungdahl är några av de som modererat genom åren och vi är väldigt tacksamma för att Palle kunde komma i år. Nu är vi inne på trettonde året och det är nästan så att det blivit någon slags tradition. Det är otroligt intressant att se förändringen som skett genom åren. Jämför man första året med detta år kan man konstatera att det hänt mycket sedan dess, säger Östen Ramneskär 

Kvällen bjöd genomgående på god stämning med engagerade deltagare och mycket surr i pauserna. Efter ytterligare en lyckad debatt signerad LRF Bokenäset kan man än en gång konstatera att politikerna var mer överens i vissa frågor och mindre i andra, som sig bör. Något alla kunde enas om var dock vikten av att rösta i EU-valet 9 juni.  


Pontus Widell

regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28