Så kan livsmedelsstrategin få genomslag på gårdsnivå

Peter Kullgren, Palle Borgström och Anna Karin Hatt
Peter Kullgren, Palle Borgström och Anna Karin Hatt

I onsdags, den 19 april, träffade Palle Borgström och Anna Karin Hatt landsbygdsminister Peter Kullgren. De överlämnade en lång lista till ministern över vad LRF vill se i en uppdaterad livsmedelsstrategi. Listan innehåller en rad förslag och önskemål som kan utveckla svensk livsmedelsproduktion och stärka vår beredskap och konkurrenskraft.

– Det är bra att landsbygdsministern öppnat upp för en översyn av livsmedelsstrategin. Den gamla livsmedelsstrategin skapades för en annan tid än den vi nu lever i. Effekterna på gårdsnivå har inte heller varit särskilt stora, så nu behövs mer konkreta resultat, säger Palle Borgström, ordförande LRF.

LRF har varit noga med att fånga in alla tankar som finns runt om i landet. Efter att ha inhämtat synpunkter från branscherna, regionerna och LRFs experter, fick man in omkring 200 förslag inom olika områden. De har kokats ned till en 25 sidor lång promemoria, man kan sammanfatta helheten i några punkter:

  • Sätt tydligare mål för livsmedelsstrategin, exempelvis 80 procent självförsörjningsgrad eller att svensk livsmedelsexport ska vara minst lika stor som importen.
  • Livsmedelsstrategin ska kopplas till beredskapsfrågan och den pågående uppbyggnaden av totalförsvaret. Beredskapen stärks om inhemsk produktion ökar, även den av insatsvaror.
  • Stärkt lönsamhet i primärledet är en förutsättning för en ökad inhemsk livsmedelsproduktion. Konkurrensvillkoren ska vara goda.
  • Livsmedelsproduktionens status vid avvägningen mot andra samhällsmål, till exempel rörande miljö och klimat, ska uppvärderas och relevant lagstiftning ses över.
  • Livsmedelsstrategin ska vara riktmärke för arbetet med olika politiska förslag på EU-nivå som påverkar lantbruket.
  • Krav ställs på myndigheter att de i sitt arbete ska förena ett främjandeuppdrag, det vill säga service och snabb handläggning, med sitt förvaltnings- och kontrolluppdrag.
  • Den uppdaterade livsmedelsstrategin ska genomsyras av ett tydligt genomförandeperspektiv där olika åtgärder tidsätts och ansvarsfördelas i en handlingsplan.

Landsbygdsdepartementet har hållit en serie rundabordssamtal i april där LRF deltagit. Mötena har handlat om konkurrenskraftsfrågor, regelförenkling, forskning, innovation och stärkt beredskap. Regeringen kommer nu att sammanställa alla förslag som kommit in kring livsmedelsstrategin och väntas återkomma med ett underlag senare under 2023.