Satsningen som borde vara självklar

Det ekonomiska läget i vår bransch är oerhört ansträngt och förväntningarna på regeringens stödpaket är mycket höga. I skrivande stund har vi inga besked, men vi hoppas att vår nya landsbygdsminister kommit med goda nyheter innan vi kommit till mars och regionstämma.

Kan man dessutom följa upp stödpaketet med en biopremie på förnyelsebara bränslen så har vi en del av villkoren vi behöver på plats.

Sverige och Jämtland har goda förutsättningar i denna nya digifysiska verklighet. De digitala mötena passar oss ofta ganska bra – de sparar både tid och dieselkostnader i resor och ger oss möjligheter att vara med på fler träffar och aktiviteter.

Med tanke på den långtgående pandemin borde alla vid det här laget vara väldigt medvetna om hur sårbart vårt samhälle är och hur viktigt det är med en nationell försörjning av mat, energi och byggmaterial. Tyvärr har vi just nu ett EU som verkar arbeta rakt emot just detta.

EU:s jordbruksbudget sänks, man vill göra rysk fossilgas grön samt försvåra nordiskt skogsbruk. Vi har goda förutsättningar för att öka livsmedelsproduktionen och skogsproduktionen i länet, som både kan bidra till att öka vår självförsörjningsgrad och till den gröna omställningen som ska göras.

Vi har fått positiva signaler om detta från landshövding, region och nu även regeringen med vår jämtländska landsbygdsminister – nu hoppas vi på att få se handling bakom orden!

För nog borde det vara en självklar satsning av vårt land att se till att vi får öka tillgången av svensk mat i världsklass och göra allt som går för att öka de fossilfria produkterna från våra
skogar.

Vi håller i och håller ut.

Lars Ahlin, ordförande LRF Jämtland