Ska du täckdika? 41 miljoner finns tillgängliga för ditt projekt!

Per Carlsson, 2022
Foto: Per Carlsson.

Funderar du, eller ska du täckdika, ja då kan det vara läge att söka pengar för det. I Västra Götaland finns det 41 597 534 kronor kvar i budgeten. Pengarna finns tillgängliga i denna och kommande beslutsomgång till dess att pengarna är slut.

En som sökt är Johan Christensson på Klevs gård, han har sökt för drygt 40 hektar och han hoppas att de får del av pengarna.

- Vi vill komma i gång med arbetet så snart som möjligt och täckdika de marker vi sökt för, ansökan gjorde jag själv denna gång, men det kan vara lite klurigt, man kan behöva ta hjälp, säger Johan.

Johan tycker själv att det blivit enklare att ansöka i denna programperiod mot vad det var i förra. Men det gäller att komma upp i 300 poäng i beräkningsverktyget.

- Det man kan tänka på är ju att företagets resultaträkning ligger i botten för att få bra poäng, säger han.

Alla kompletta ansökningar med minst 300 poäng som är inkomna under ansökningsperioden jämförs med varandra genom poängsättning av ansökan och går vidare till beslut. De ansökningar som får flest poäng tilldelas stöd först, så långt budgeten räcker.

Ansökningsperioder

Du kan få stöd om du investerar i ditt jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag. Det kan till exempel vara att bygga djurstall eller växthus, anlägga energiskog, täckdika eller sätta tak på gödselbrunn. 

Stödet kan sökas under följande ansökningsomgångar och ansökan görs på Jordbruksverket. Mer information om vad du behöver skicka med i din ansökan finns på länsstyrelsens webbplats, Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft

Ansökan görs på Jordbruksverkets hemsida.

Omgång 1: 1 januari - 31 mars

Omgång 2: 1 april - 30 juni

Omgång 3: 1 juli - 30 september

Omgång 4: 1 oktober - 31 december 

Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se
076-836 81 00