Skördeprognos för 2025 ger möjlighet att stärka Sveriges livsmedelsberedskap

Efter två år med svaga skördar är prognosen något bättre än tidigare år. Lantmännens färska prognos visar att spannmålsskörden i år ser ut att landa på 5,5 miljoner ton. Det är ungefär sju procent mer än förra året och något över snittet för de senaste tio åren.

Det här är välbehövlig för svenska lantbrukare och en chans att börja bygga upp spannmålslager som kan användas vid kris. Något som har efterfrågats i flera statliga utredningar.

Fredrik Andersson, ledamot i LRF:s förbundsstyrelse, ser årets skörd som ett viktigt steg framåt.

- Efter två svaga skördeår och med dagens låga spannmålspriser är det viktigare än någonsin att få in en skörd med hög kvalitet, både för livsmedelsberedskapen och för spannmålsodlarnas lönsamhet.

Han trycker också på att regeringen nu måste ta nästa steg.

- Nu behöver regeringen visa handlingskraft och använda de pengar som redan finns i statsbudgeten för att bygga upp livsmedelsberedskapen.

Tre saker som måste hända

LRF pekar ut tre prioriterade åtgärder för att stärka både beredskap och konkurrenskraft:

• Beredskapslager av spannmål och viktiga insatsvaror som drivmedel, gödsel och utsäde måste byggas upp. Utan dem stannar produktionen vid kris.
• Jordbrukets konkurrenskraft och krisberedskap måste stärkas så att produktionen fungerar även i tuffa lägen
• EU och Sverige behöver en gemensam plan för växtnäring. Europa måste öka den egna produktionen av mineralgödsel och på kort sikt säkra tillgången till rimliga priser

Inget är klart förrän skörden är inne

Prognosen bygger på hur läget ser ut just nu. Skörden pågår mellan juli och oktober och mycket kan hända innan allt är i hamn. Men om siffrorna håller så räcker årets skörd till att förse hela Sveriges befolkning med spannmål. Det är en bra grund att börja bygga upp de till de beredskapslager som länge har efterfrågats.

- Vi vet att svensk livsmedelsproduktion är sårbar. Det här året kan bli ett vändår. Men då krävs att beslutsfattarna tar till vara på möjligheten. Sveriges bönder står redo. Nu är det regeringens tur att agera, säger Fredrik Andersson.