Småskalig vattenkraft hotas – trots klimatkris och beredskapsbehov

L-E-V Strömma, fältmöte, politiker, Spannarps LRF
Fältmötet L-E-V Strömma tillsammans med lokala politiker och riksdagsledamöter. Foto: Spannarps LRF-avdelning

KRÖNIKA: Våren kom med fart – både i naturen och i arbetet. Men samtidigt som grödorna spirar hotas småskalig vattenkraft av beslut som kan få stora konsekvenser.

Vårbruk och skogsarbete i rätt väder

Efter en blöt vinter fick vi lite välbehövlig tjäle följt av uppehåll, vilket underlättade utkörning ur skogen så även i år ligger timmer och massaved i travar och väntar på hämtning. Vårbruket blev tidigt och snabbt avklarat även de tack vare stabilt väder. Lagom med efterföljande regn och temperatur har givit våren och grödorna en rivstart. Det är många år sedan vi hade en så bra start på växtodlingsåret i mina trakter.

Småskalig vattenkraft under hot

Halvvägs in i vårbruket nåddes jag av beskedet att Strömma kraftverk riskerade att rivas ut. Miljödomstolen vill göra processen kort med småskaliga kraftverk som Strömma. Har vi råd att i klimatkrisens tid tappa en småskalig beredskapsresurs av förnyelsebar elproduktion? Flera driftsäkra vattenkraftverk hotas av medläggning. Viljan att strikt efterleva EU:s vattendirektiv så som den tolkas av domstolen, har varit större än önskan att värna befintliga dammar med deras unika kulturmiljöer samt naturtillstånd som skapats under lång tid. 

L-E-V Strömma, fältmöte, politiker, Spannarps LRF
Foto: Spannarps LRF-avdelning

Alternativ till utrivning och behov av politisk styrning

Fallen i Strömma har utnyttjats för kraft så länge Halland varit svenskt och troligen tidigare. Som mest fanns det sju sågar och kvarnar. Dagens kraftverksdamm har en värdefull flödesutjämnande funktion, som minskar risken för översvämningar nedströms utmed Tvååkersån. Dammen utgör även reservoar vid torka och brandbekämpning.

En omfattande utrivning av både aktiva och nedlagda kraftverksdammar samt övriga vandringshinder i våra vattendrag skulle göra det väsentligt enklare för Sverige att uppnå EU:s ramdirektiv. Det finns dock ett annat alternativ att i mycket större omfattning än i dag klassa reglerade vatten som kraftigt modifierade alternativt, konstgjorda vatten. KMV- klassningen är en möjlighet för medlemsländerna att skydda samhällsviktig verksamhet mot de långtgående kraven i vattendirektivet. Även när det gäller markavvattning måste Vattenmyndigheten tillämpa en mycket generösare hållning till att KMV-klassa vattenförekomster med påverkan av markavvattning för att undvika, riskera sätta enskilda människor i kostsamma juridiska situationer. Att inte utnyttja möjligheten KMV-klassning, riskerar allvarligt skada Sveriges beredskapsförmåga och landets livsmedelsförsörjning.

Vattenmyndigheten har tydligen svårt att definiera Jordbruket som en samhällsekonomisk viktig verksamhet. Det behövs troligen en uppstyrning av Vattenmyndighetens verksamhet från politikens håll. Det är en komplicerad fråga för politikerna att sätta sig in i. Vi har därför påbörjat lyfta frågan med samtliga riksdagspolitiker från Halland genom fältbesök i Strömma och utmed Tvååkersån. Hittills verkar det som att de ser problematiken och tar till sig budskapet.  

Krister Stenberg
ledamot i LRF Halland

Krister Stenberg
Krister Stenberg, ledamot i LRF Halland. Foto: Ulrika Bertilsson.