Snöborg gård är Årets nötköttsföretagare i Dalarna

Janne och Ann Eriksson på Snöborg gård i Dala-Järna är Årets nötköttsföretagare i Dalarna. Här får de priset av Anita Boman Daniels, regionordförande i LRF Dalarna.

Djurhälsa i fokus. Ann och Janne Eriksson, som driver nötköttsproduktion på Snöborg gård i Dala-Järna, har utsetts till Årets nötköttsföretagare i Dalarna. Med stor framtidstro och driv i sitt utvecklingsarbete är Snöborg gård ett spjutspetsföretag. Ann och Janne är extremt medvetna i all sin hantering och skötsel av kalvarna och i sitt arbete med djurhälsa och djurvälfärd.

- Det är otroligt hedrande att få det här priset och det är ett bevis på att vi arbetar åt rätt håll. Vi har också en väldigt duktig personal som arbetar bra med djuren. Vi har en fin produktion med friska djur och låg dödlighet, säger Ann Eriksson.

Familjeföretaget har funnits sedan 1989 då Janne Eriksson tog över gården, som har funnits i släkten i över 400 år. Nu har gården utvecklats till ett företag med två gårdar och tio helårsanställda. Företaget står i huvudsak på fem ben där potatisodling och köttproduktion är huvudinriktningarna.

Vad är det bästa med ert jobb?
- Det är ett extremt omväxlande arbete där vi får vara delaktiga i hela kedjan. Vi får ta besluten i företaget själva och stå för de beslut vi tar i både motgång och framgång, säger Ann.

Snöborg gård har en årlig produktion av cirka 350 tjurar och just nu bygger man för ett nytt kalvstall med plats för ytterligare 300 kalvar.

Fokus ligger på hållbarhet och kvalitet och man har ett strategiskt och långtgående kretsloppsarbete. Både rester från den egna potatisproduktionen och från andra livsmedelsföretag blir foder till djuren. Gödseln förs sedan tillbaka till åkrarna och sluter kretsloppet.

Vad har ni för framtidsplaner?
- Just nu bygger vi en ny stor ladugård för 296 platser som har bandfoderfördelning och självflyt på gödseln. Den ska stå klar i månadsskiftet januari/februari och fyllas på med djur ganska snabbt. Sedan ska den trimmas in och få delarna på plats och börja fungera. Den stora bonusen är att vi kommer att bli självförsörjande på gödsel till cirka 75 procent, berättar Ann.

- Vi tror att det kommer att finnas en bra framtid för svenskt kött även i framtiden, men då kommer det att vara extra viktigt att våra politiker värdesätter en svensk produktion och värnar om oss gentemot EU-beslut och regelkrångel.

 

Snöborg gård är nominerade av LRF Dalarna och Sveriges Nötköttsproducenter i regionen till den rikstäckande tävlingen om utmärkelsen Årets nötköttsföretagare.

Årets nötköttsföretagare utses av LRF och Sveriges Nötköttsproducenter och utmärkelsen delas i år ut för tjugoandra året i rad. Riksvinnaren utses på Köttriksdagen den 10 november i Örebro.