Startstödsmöte på Uddetorps Naturbruksgymnasium

människor, föredrag, ungdomar
Många unga kom för att lyssna på föredraget om startstöd för unga. Foto: Pontus Widell.

Under tisdagskvällen 24 oktober bjöd LRF Ungdomen Skaraborg och Ludvig & CO in till föredrag och diskussioner om startstöd för unga som planerar att ta över eller starta lantbruksföretag.

Förutsättningar och villkor

Inför ett 30-tal åskådare diskuterade Adam Löwenborg, Åsa Andersson och Henric Oscarsson från Ludvig & CO vad som gäller och hur man ska tänka när det kommer till startstöd för unga som tänker ta över eller starta ett lantbruksföretag. Vad krävs för att man ska få söka stödet, vilka parametrar värderas i ansökningsprocessen, och vilka är förutsättningarna för olika typer av lantbruk var några av frågorna som diskuterades. En reflektion från vissa åskådare var att processen kändes något komplex och bedömningskriterierna inte verkar vara helt förankrade i verkligheten.

Det makroekonomiska läget för lantbruket

Efter en kort fikapaus passade Henric Oscarsson på att prata om det makroekonomiska läget för lantbruket. Hur har det sett ut för olika typer av lantbruk de senaste åren och hur kan det komma att se ut framöver. En av Henrics förutsägelser var att han inte tror vi kommer se några fler räntehöjningar under hösten. Hur det faktiskt blir återstår att se men oavsett om hans prognos faller in eller inte, kan man baserat på åskådarnas reaktioner konstatera att det var en intressant och engagerande föreläsning.

Ett nätverk för unga inom LRF

Sammankomster som denna and andra sociala aktiviteter i form av bland annat resor och festligheter arrangeras kontinuerligt av LRF Ungdomen. Ett nätverk för unga studerande, anställda och egna företagare inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Läs mer om LRF Ungdomen och var med och skapa framtiden för de gröna näringarna, på LRF.se hittar du info om LRF Ungdomen.


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se 
010-184 26 28