Strategier för ett osäkert väder med Gröna Möten

Gröna Möten Gudmunstorps Gård
Ett stopp vid majsodlingen och samtal om utmaningar och lösningar. Foto: Pontus Widell

Den 4:e oktober samlades ett 40-tal deltagare på Gudmunstorps gård utanför Ljung för att närvara på Gröna Möten. Temat för dagen var strategier för osäkert väder med fokus på grönfoder.

Mer extremt och oförutsägbart väder har blivit allt vanligare även i Sverige vilket innebär att man som lantbrukare kan behöva se över både långsiktiga strategier och göra taktiska, mer snabbfotade förändringar efter omständigheterna.

Erfarenhetsutbyte på Gudmunstorps gård

4:e oktober, en solig men blåsig onsdagsmorgon samlades cirka 40 lantbrukare, rådgivare, forskare och andra aktörer inom de gröna näringarna för fältvandring och erfarenhetsutbyte hos kusinerna Holgersson på Gudmunstorps gård utanför Ljung. En gård som blivit flerfaldigt belönade för sin vallodling.

Att lyckas med majsodling

Under dagen diskuterades vall och, framför allt, majs. Linda Af Geijerstam, rådgivare på Lantmännen och expert på majsodling avhandlade allt man behöver veta för att lyckas med sin odling. Det diskuterades utmaningar i form av väder, sjukdomar, skadedjur och inte minst regler, men även potentiella lösningar på dessa utmaningar. I tillägg gav Linda dessutom värdefulla råd om sådd och skörd i förhållande till klimatet och de allt längre säsongerna. Bland annat gällande TS-halter, stärkelsegrad, jordtemperatur, jordbearbetning. Hon lyfte också fram möjligheterna med tidiga sorter och hur lantbrukaren kan tänka kring växtföljd. Deltagarna delade också med sig av sina erfarenheter.

Strategier för vallodling

Vallodling diskuterades också, och deltagarna fick följa med till ett fält där Ola Hallin, försöksledare på Hushållningssällskapet Sjuhärad samt koordinator över Sverigeförsöken ställde frågan om lämplig tidpunkt för årets sista skörd. Svaren skiljde sig åt mellan deltagarna, några tyckte att det var självklart att ta en skörd till medan andra inte delade den uppfattningen och alla konstaterade att det beror på vilken strategi man har som företagare. Deltagarna konstaterade också att växtodlingssäsongen blivit längre och att det därför kan vara klokt att fundera på sitt företags egna strategi.

Kristina Holmström från SLU och Rådgivarna beskrev också de utfodringsförsök som är gjorda av majs och helsädesensilage.

En mötesplats för de gröna näringarna

Gröna Möten är en mötesplats för lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer inom de gröna näringarna som är finansierade av bland annat LRF Väst. Läs mer om och anmäl dig framtida möten här.


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28

Gröna Möten Gudmunstorps Gård

Linda Af Geijerstam, rådgivare på Lantmännen och expert på majsodling. Foto: Pontus Widell

Gröna Möten Gudmunstorps Gård

När är lämplig tidpunkt för årets sista vallskörd? Foto: Pontus Widell.