Studiecirkel väckte liv i 100 år gammalt dikningsföretag

Espen Magnussen, dikningsföretag
Espen Magnussen fick ny kunskap genom LRF:s studiecirkel och återupplivade ett dikningsföretag som legat vilande i över 100 år. Foto: Mari Nälsén.

LRF:s studiecirkel gav ny kunskap om diken – och ledde till att ett sedan länge insomnat dikningsföretag i Värmland väcktes till liv.

Diken i fokus i LRF:s studiecirkel  

Mellan 2019 och 2024 anordnade LRF Värmland ett antal studiecirklar i ämnet Förvaltning och underhåll av diken – ett projekt i samarbete med Jordbruksverket, Studieförbundet Vuxenskolan och LRF.  

När Espen och Elsa Magnussen köpte till en fastighet för att öka foderproduktionen till sina får, märkte de att marken inte tog undan vatten som den skulle. En igenvuxen bäck behövde rensas, men det var oklart vad de fick göra. Espen Magnussen anmälde sig då till LRF:s studiecirkel.  

– Då upptäckte jag att vi tillhörde tre dikningsföretag, och att diket som skulle rensas måste göras i föreningens regi.  

Historiska rötter i svältåren  

Diknings- eller markavvattningsföretag har sitt ursprung i svältåren på 1860-talet och emigrationen till Amerika.  

– Regeringen såg att landet behövde stärka livsmedelsproduktionen. Mellan slutet av 1800-talet och 1960-talet skapades cirka två och en halv miljon hektar odlingsbar åkermark. Samtidigt ökade befolkningen med fem miljoner. Staten uppmuntrade torrläggning genom lån och bidrag. Under lågkonjunkturen på 1920–30-talet fick medborgarna spadar i händerna för att hjälpa till att gräva diken, berättar Christer Jansson, sakkunnig i vattenfrågor hos LRF Väst.  

Dikningsföretag finns inte överallt. I vissa områden behövdes ingen förändring av diken – markens naturliga lutning räckte för att dränera bort vattnet.  

Espen Magnussen, dikningsföretag, dikning
Arbetet är nu klart och vattennivån har sänkts med en halvmeter. Foto: Mari Nälsén.

Från kunskap till konkret arbete  

Kursen, som leddes av Kajsa Edbom, även hon sakkunnig på LRF Väst , tog upp juridik kring diken, hur man hittar gamla förrättningar och tolkar båtnadsberäkningar.  

För Espen Magnussen gav kursen mycket ny kunskap. Det dikningsföretag han ingick i hade inte varit aktivt på över 100 år.  

– Vi fick lära oss väldigt mycket om båtnad och kostnadsberäkningar. Vid ett tillfälle kom Christer Jansson och vi fick ställa frågor. Det var mycket värdefullt.  

Espen Magnussen hittade originalhandlingarna kring sitt dikningsföretag hos Länsstyrelsen.  

– När man väl förstod hur man skulle göra var det rätt lätt att räkna ut ägarlängden och båtnaden, för att i förlängningen kunna göra en kostnadsberäkning för att rensa diket.  

Aktiv förening och lyckat resultat  

Han kallade till möte med de berörda markägarna. En styrelse bildades, två stämmor hölls och sedan kunde arbetet med att rensa bäcken börja.  

Nu är arbetet klart och vattennivån har sänkts med en halvmeter. Kostnaden har fördelats mellan delägarna.  

– Vi har haft tur med ägare som förstått att de som fastighetsägare ingår i ett dikningsföretag och måste betala sin del – även om de i dag kanske inte har någon nytta av det. Det finns de som köpt exempelvis en hästgård och inte har en aning om att de ingår. Det är inget som framgår i köpehandlingarna.  

Nu återstår täckdikning innan marken, som delas av bäcken, kan användas som det var tänkt.  


Mari Nälsén
regional kommunikatör LRF Väst
mari.nalsen@lrf.se  
072-726 01 69

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.