Vårt regionala Luciatåg, där stjärnan skiner i Öster med Gotland, Södermanland, Örebro län och Östergötland, är enigt. Under det gångna året har livsmedelsförsörjningen lyfts fram i ljuset. I tomtesäcken hittar de däremot olika önskeklappar.

Sörmlands bondeledare Johan Lagerholm tycker att 2022 har varit ett annorlunda år.

– Jag är tacksam för att beredskapsfrågorna och livsmedelsförsörjningen lyfts fram i ljuset, även om det varit i skuggan av Pandemi och invasionen av Ukraina.

– Till 2023 hoppas jag att vi än tydligare kan etablera behovet och vikten av den svenska livsmedelsproduktionen och att samtliga produktionsgrenar kan få lite luft under vingarna så att det blir ett lönsamt år för våra företagare, säger Johan.

På hans sörmländska bord hittar vi inte bara en rätt, utan många.

– På julbordet är favoriterna de första turerna med sill, lax (framförallt gravad lax som är den absoluta favoriten), strömming, rökt lammfiol och annat kallskuret. När det är dags för de varma inslagen är jag oftast mätt, så det brukar bli en ganska liten del av julbordet.

Jeanette Blackert, ordförande för LRF i Östergötland konstaterar att 2022 satte bristen på svensk livsmedelsberedskap i fokus.

– Jag hoppas att det ska mynna ut i en uppdaterad och ändamålsenlig livsmedelsstrategi 2.0 under 2023. Självklart finns det mycket ”härproducerat” från grisen på mitt julbord såsom julskinka, revbensspjäll och prinskorv på vårt julbord, säger hon med glimten i ögat. 

Per Willén som leder bönderna i Örebro län:

– Det bästa som hänt under året är att vi (på grund av fasansfulla omständigheter förvisso) kommit att bli efterfrågade och behövda. Maten är inte given, att alltid finnas i obegränsad mängd. Jag hoppas att vi som kollektiv kan få det riktiga lyftet att hända 2023.

– Julskinkan kan jag inte vara utan, säger Per som backar ett par steg från grönkålen som inte riktigt är i hans smak.

Andreas Nypelius är ordförande för LRF på Gotland. Hans tomte kommer inte med släde utan med egen färja.Högst på hans önskelista ingår 2023 står konkurrenskraftiga fraktpriser för Gotland.

– Det är ett måste för våra medlemmar och livsmedelsföretagen här på ön. Det bästa under året är ett ökat intresse för lantbruket och den inhemska produktionen i stort, ur beredskapssynpunkt, säger Andreas.

På hans julbord hittar vi naturligtvis gotländskskinka med gotländsksenap och senapssill.