”Sveriges livsmedelsförsörjning är inte god”

Landsbygdminister Anna-Caren Sätherberg (S) har gång på gång upprepat att Sveriges livsmedelsförsörjning är god. Det höll däremot inte riksdagsledamöterna Isak From (S) och Helena Lindahl (C) med om när de gästade LRF Västerbottens regionstämma i Lycksele på tisdagen.

På direkt fråga om Sveriges livsmedelsförsörjning är god visade de båda upp röda nej-skyltar. LRF har också varnat för att svensk livsmedelsproduktion är i akut fara om inte något görs. Priserna på insatsvaror har exploderat, och signaler kommer från LRF-medlemmar om att de ska dra ned på produktionen på grund av detta. Samtidigt är Sverige bara självförsörjande till 50 procent, och importerar resterande. Stämman antog ett skarpt uttalande om detta.

C lägger förslag om mer pengar
Riksdagsledamöterna från länet var inbjudna till en dialog under regionstämman. Helena Lindahl framhöll att Centerpartiet kommer att lägga ett förslag i finansutskottet om skjuta till 2,1 miljarder i krisstöd till jordbruket, utöver den miljard som kom den 14 februari, samt att sänka dieselskatten maximalt.
– Din landsbygdsminister har sagt att det räcker med en miljard och att vi sedan ska se vad EU kommer med. Vi kan inte ha en landsbygdsminister som outsourcar vårt jordbruk, menade Helena Lindahl med adress Isak From. Han svarade:
– Vad gäller dieselpriset kommer vi att göra det som är möjligt inom EUs regelverk. Det kan komma att behövas både stöd till barnfamiljer och pensionärer och olika former av direktstöd, som vi såg under mjölkkkrisen. Vi utesluter inga åtgärder, sade Isak From.

Bättre försörjningstrygghet i Finland
Finlands självförsörjningsgrad av livsmedel på 80 procent var också uppe för diskussion.
– Där är livsmedelsförsörjningen en del av Civilförsvaret, varför är det inte en del av vårt, undrade Helena Lindahl.
Isak From påpekade att det pågår ett arbete med att bygga upp Civilförsvaret, men att kommunerna idag endast klarar livsmedelsförsörjningen i tre dagar.
– Vi tittar på om vi som stat kan förköpa produkter. Det behövs många olika åtgärder.

Morötter till frivilliga avsättningar
När det gäller skogspolitik behandlades bl a  frågan om det behövs fler morötter till skogsägarna för frivilliga avsättningar av skyddsvärd skog.
– Nu är det så att om man hittar något bevarandevärt på sin skogsmark är man livrädd att Skogsstyrelsen ska upptäcka detta, för då får man inte avverka. Det blir ju som en skrämseltaktik. Istället borde man ges en slant som en uppmuntran att bevara sin skog. Alla har ju inte ärvt, utan köpt och har amorteringar kvar, sade Helena Lindahl.

Vill ha ökad flexibilitet
Isak From höll med om att det behövs fler morötter och efterlyste ett mer flexibelt system för skydd av skog, t ex tillfällig arrendebaserad avsättning, där skog på en del områden skyddas en viss tid. Han menade också att marknaden hade en del att göra för att visa på de frivilliga avsättningarnas betydelse.
– Många skogsägare är ju anslutna till skogscertifieringssystem, och där behöver politiken möta upp för att man ska kunna räkna in detta. Vi behöver tillsammans med certifieringsorganen öka trovärdigheten för avsättningarna, sade han.

Återföring av vattenkraftspengar
Som sista ämne behandlades landsbygdspolitiken, där båda vara överens om att något måste göras åt t ex bristen på barnmorskor och vägunderhållet. Helena Lindahl tog upp att kommuner där vattenkraften finns ska få tillbaka mer pengar än i dag. Isak From berättade att man nu tittar på hur kommuner med vindkraft ska få ersättning, och att i så fall ska även vattenkraften räknas in.
– Vi kan inte ha två olika system för vindkraft och vattenkraft, sade Isak From.