Tävling: Hur lyfter ni svenska livsmedel?

Tävling svenska livsmedel i offentliga kök

Välkommen att tävla om en temadag om svensk mat med intressanta talare, gårdsbesök och lunch helt anpassad för dig och dina kollegor! Många måltidsverksamheter prioriterar att servera svenska livsmedel, men pratar ni också med matgästerna om det? Lyfter ni svenska livsmedel i er verksamhet? Då ska ni vara med och tävla!

Det kan vara något som ni redan gör regelbundet eller en aktivitet ni gör för första gången. Stort och smått - alla bidrag som framhäver svenska råvaror i de offentliga måltiderna är välkomna!

Tidigare års bidrag kommer bland annat från:

  • Ljusdal, där serverades Hälsingeostkaka på Offentliga måltidens dag och alla dagar prioriterar köken svenska och lokala livsmedel som kött, potatis, broccoli och ägg.
  • I Härjedalen vill man gynna lokalt kött genom satsningar som ”Ko på rot” där kommunen äger egna kor som föds upp av lokala bönder. Hela djuret används, man rullar köttbullar och nöthjärtan har rökts för att serveras på kommunens julbord.
  • I Hässleholm på måltidens dag hölls en quiz om hur skolan och kommunen arbetar med svenska råvaror och varför. Nästa dag presenterades svaren och en text om fördelarna med att välja svenskt.

Var med och tävla du också – och vinn!

Hur tävlar man?

Det enda du behöver göra är att berätta för oss om vad ni gör för att visa upp de svenska råvarorna i den offentliga måltiden.

Tävla HÄR!

Det finns inga krav på att det ska vara en viss typ av aktivitet utan visa oss hur ni väljer att prata om svenska livsmedel utifrån vad som passar er. Berätta för oss om det ni gör och ni är med och tävlar!

Vad kan man vinna?

Vinsten är en trevlig och spännande temadag om den svenska maten där vi bjuder in intressanta talare, besöker en gård, bjuder på lunch och pratar om den svenska maten. Vinsten gäller för upp till 30 personer inom er verksamhet och kommer genomföras under våren 2026. Exakt datum, tid och utformning av vinsten planeras tillsammans med vinnaren. Vinsten kommer genomföras inom rimligt avstånd från den vinnande verksamheten, exempelvis inom samma kommun.

Vi reserverar oss för att gårdsbesök inte är möjligt att genomföra överallt i vårt avlånga land, oavsett kommer vi ordna en trevlig dag med intressanta talare, lunch och spännande samtal.

Vem kan vara med och tävla?

Alla verksamheter som serverar offentliga måltider inom skola, vård och omsorg t.ex. kommuner, regioner och privata aktörer.

Vem vinner?

Vinnaren utses av en jury bestående av Lisa Skogsberg från Svenskt Kött, Maria Rudenschöld från Svenskmärkning och Lotten Lundgren från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Juryn bedömer helheten av hur väl råvaror med svenskt ursprung lyfts i er aktivitet.

Pluspoäng om 1. fördelarna med livsmedel producerade i Sverige presenteras, gärna både animalier och vegetabilier. 2. aktiviteten ökar matgästernas kunskap om maten, exempelvis var maten kommer från och hur den produceras.

Vill du ha inspiration om fördelarna med svenska livsmedel? Läs mer om fördelarna med svenskt kött, mjölk och andra svenska livsmedel.

Sista dag att skicka in ditt bidrag är den 19 december 2025. Vinnaren meddelas 2 februari 2026.

Frågor? Kontakta lotten.lundgren@lrf.se

Vi ser fram emot att läsa om allt spännande som görs för att lyfta livsmedel från Sverige!

/Svenskmärkning, Svenskt Kött & LRF

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.