Tillsammans för framtiden – Emma Vidarsson deltar i LRF riksförbundsstämma 2025
2025-05-07

Emma Vidarsson från LRF Västra Götaland är en av årets fullmäktige på LRF:s riksförbundsstämma den 27–28 maj. Med sitt starka engagemang för både klimatkommunikation och barns kunskap om lantbruket ser hon fram emot att för första gången delta i organisationens högsta beslutande organ.
”Det våras för de gröna näringarna”, så lyder temat för årets riksförbundsstämma 2025. Stämman hålls på Sånga Hotell & Konferens och är organisationens högst beslutande organ som består av 150 valda fullmäktige från regionerna, från norr till söder, tillsammans med organisationsmedlemmar.
En av de valda fullmäktige från LRF Västra Götaland är Emma Vidarsson som här berättar om sig själv och sina förväntningar på stämman.
Från barndomsminnen till fullmäktige
Den 27–28 maj åker jag på LRF riksförbundsstämma på Sånga-Säby för första gången. LRF är något som följt mig genom hela livet, om än mest i bakgrunden mina första 35 år.
Som barn minns jag hur mina föräldrar i salen hemma höll i styrelsemöten för LRF:s lokalavdelning. Redan då tyckte jag det var en imponerande och mäktig process. Sedan jag flyttade hem igen för att bli lantbrukare och ta över familjegården så har jag engagerat mig i lokalavdelningen och sen kommunavdelningen.
Jag tror dock det är först på senare tid som jag verkligen förstått vilken kraft i samhället LRF ändå är, och vilken möjlighet LRF ger att faktiskt påverka såväl sin egen situation som samhället i stort. Och hur viktigt det är att engagera sig och ta vara på detta.
Första gången och två hjärtefrågor
Av de motioner vi har med oss från Västra Götaland brinner jag lite extra för två.
Den första motionen heter ”Felaktiga beräkningsgrunder lägger ner vår bransch”. Där yrkar vi på att LRF bättre ska kommunicera vår branschs klimatnytta.
Lantbrukets påverkan på klimatet är en komplex fråga. Jag tycker det är viktigt att vi som medlemmar i LRF får hjälp, resurser och underlag för att kunna förklara för omvärlden hur vår bransch faktiskt också har en positiv inverkan på klimatet – genom kolbindning via fotosyntesen och de biogena processer och kretslopp vi är en del av.
Den andra motionen jag brinner för är ”Läran om svenskt jord- och skogsbruk som en obligatorisk del i grundskolans kursplan”.
Jag är väldigt mån om våra barn och ungdomar – de är vår framtid. Att investera i dem, oavsett vad det gäller, är en sund investering för samhället i stort. Det är både givande och roligt att visa dem hur lantbruket ser ut idag och var maten kommer ifrån.
Jag tror det är viktigt att nå ut till samhället med hur det moderna lantbruket fungerar – hur vi tar hand om djur och marker, och hur avancerad teknik gör lantbruket till en framtidsbransch. I takt med att antalet lantbrukare minskar, minskar också kontaktytan mellan samhället och lantbruket. Det skapar en kunskapslucka.
Att införa lantbruk och matens ursprung i läroplanen är ett sätt att täppa till den luckan.
Det är med spänning och glädje jag ser fram emot att komma till LRF riksförbundsstämma 2025 och se hur processerna går till på den nivån. Jag tror det kommer bli väldigt lärorikt och givande.
LRF:s roll både som påverkanskraft och gemenskap
Jag tycker det är kul att sitta med i LRF:s kommungrupp för att kunna vara med och påverka, knyta kontakter och lära mig om såväl vår bransch som processerna. Men jag känner också att det är minst lika viktigt att LRF på lokal nivå finns och verkar för gemenskapen bland våra medlemmar och att genom enkla aktiviteter verkar för ett avbrott med social samvaro i en vardag som annars kan vara tung och påfrestande såväl fysiskt som psykiskt. För mig så är LRF en självklar del i att vara lantbrukare.
Här kan ni läsa mer om LRF riksförbundstämma
Emma Vidarsson
LRF Götene kommunavdelning och fullmäktige till LRF riksförbundsstämma 2025