LRF Ungdomen bjöd på tömkörningsclinic med Anders Eriksson 

häst man ridhus ridsport
Anders Eriksson har utvecklat tömkörningstekniken till en konst

Under söndagseftermiddagen träffades ett trettiotal hästentusiaster på Kalmar Hästsportklubbs anläggning utanför Kalmar då tömkörningsproffset Anders Eriksson höll clinic. Det blev en mycket trevlig och lärorik eftermiddag anordnad av LRF Ungdomen i Sydost.

LRF Ungdomen Sydost hade bjudit in den välmeriterade tömkörningsspecialisten Anders Eriksson för att hålla ett föredrag och ett praktiskt pass i tömkörning för LRFs medlemmar och andra intresserade. Clinicen började med fika i serveringen på Kalmar Hästsportklubb där föredragshållaren berättade lite om sig själv och vad han arbetade med just nu, vilket var en hel del. 

- Vi måste ha ett språk! Vi tar för givet att hästarna förstår vad vi vill och vad vi tänker. Rösten, skänkeln, sätet, tygeln/tömmen. Man måste titta på hur hästen rör sig och hjälpa dem till deras egen balans, inledde Anders. 

Teorilektionen startade med att Anders pratade om positionen av tömföraren och om utrustningens olika utformning samt hästarnas olika förutsättningar för arbete beroende på vilken typ av kropp de har. Läs mer om Anders och hans verksamhet på hans hemsida. Där finns även gratis utbildningsmaterial. 

Myter avlivades

- Lätta bett är snälla bett, det har vi hört. Det var något man kom på 1870 talet och det är inte alls på det viset. Vilket bett ska man ha? Fråga hästen, säger Anders. Hästen får aldrig bli rädd för det som den har i munnen, då tappar man motorn och förlorar allt. 

Den enda kunskapen som finns med bett-tillpassning är att det ska vara tre veck i mungipan. En annan myt är att när hästen tuggar på bettet och att det skummar, så är det bra. I verkligheten handlar det om att hästen inte kan svälja sin saliv. 

Ta bort ryttaren och utrustningen och titta på hur hästen ser ut och rör sig och använd sedan utrustning som inte påverkar hästens rörelse och form. Oliksidigheten kan man jobba med väldigt bra från marken.  

LRF Ungdomen i Sydost tackar Anders för en bra föreläsning och sina medlemmar och andra för visat intresse.

LRF Ungdomen Sydost