Tre fältdagar med fokus på försörjning och beredskap

Hallonodling Öjebyn Agro Park

I år arrangeras Öjeby Lantbrukmässa i ny regi. I stället för den sedvanliga mässan är det tre kunskapsspäckade dagar i fält med ämnen kopplade till försörjningsbalans, livsmedelsstrategi och beredskap.

Mellan den 22-24 augusti pågår Öjebyns fältdagar på Öjebyn Agro Park. I år ligger fokus på att skapa ökade förutsättningar för en stärkt livsmedelsförsörjning. Med en omvärld som är i förändring ville arrangörerna, i år, ge den sedvanliga Lantbrukmässan, som tidigare arrangerats, en än mer viktigare roll. Det blir en plats där engagemang, kunskap och inspiration ska ta oss vidare till en tryggare och mer fungerande livsmedelsförsörjning. Fältvandringarna och demoodlingarna kommer i år att få mer plats medan utställare, maskiner och matservering blir desto mer avskalat.

Amerikanska blåbär och många andra bär finns att skåda på Öjebyn Agro Parks försöksodling.
Amerikanska blåbär och många andra bär finns att skåda på Öjebyn Agro Parks försöksodling.

Framtidens frukt och bär
Årets fältdagar är uppdelad efter olika teman. Den 22 augusti är temat Trädgård där du som besökare får hänga med på en fördjupad fältvandring bland bär.  Sortförsök med jordgubbar och svarta vinbär  visas upp och likaså frukt- och bärsortiment i projektet ”Framtidens frukt och bär”. 
– Framtidens frukt och bär är ett nationellt projekt som har pågått sedan 2012. Tidigare år har vi haft en speciell visningsdag för detta projekt där vi bjudit in bärodlare, plantskolor och handelsträdgårdar, men i år kommer den att sammanfalla med Fältdagarna, berättar Ann-Kristin Isaksson, driftsledare på Öjebyns trädgårdsförsöksstation. 

Du får här chansen att se, provsmaka och fotografera de sorter av frukter och bär som landets expertis betraktar som mest lovande inför framtiden. Det handlar om pålitliga sorter som fungerar i vårt land och som är stabila över tid.

Under denna dag erbjuds även en fältvandring bland grönsaker. Det är sortförsök med spetskål och broccoli och som besökare får du även möjlighet att besöka Markhotellet, som var nytt inför förra årets Lantbruksmässa.

Ann-Kristin Isaksson, driftsledare på Öjebyns trädgårdsförsöksstation.
Ann-Kristin Isaksson, driftsledare på Öjebyns trädgårdsförsöksstation.

Spannmål och oljeväxter
De andra två fältdagarna har temat Spannmål/Oljeväxter där du får delta på en fördjupad fältvandring bland tre sorters höstvete, korn, havre och vallbrott. Rybsodling, torkning och press kommer också visas upp likaså en förevisning av smarta sensorer som ger nya möjligheter när det kommer till att mäta temperatur och fuktnivåer i både luft och jord. 

Rybsodling
Rybsodling

Intressanta seminarier
Du får även möjlighet att lyssna på två intressanta seminarier. Den 23 augusti kl. 12.30 kommer Mikael Hugosson, ägare och grundare av Nyhléns Hugossons att tala om ”Framgångsfaktorer för företagsledning”. Den 24 augusti kl. 12.30 kommer Hans Andersson, senior professor på SLU presentera resultat från de undersökningar som gjorts kring försörjningsbalansen för livsmedel i Sverige. 

Välkommen till tre fullspäckade fältdagar på Agro Park den 22-24 augusti kl. 10-13.30. Läs mer om fältdagarna här.