Ungt par storsatsar på ny mjölkgård i Söderhamn

Strax norr om Söderhamn i Norrala bygger Frida Larsson och Patrik Bodin en helt ny mjölkgård. När den är i drift kommer den rymma runt 150 mjölkkor.

Berätta om gårdens historia

– Jag är ju född och uppvuxen alldeles bredvid. Ni åkte förbi vårt hus när ni åkte in här. Så det här är mitt föräldrars ställe, men det har aldrig varit en mjölkgård här, utan mina föräldrar drev skogsföretag, skogsentreprenad, berättar Frida Larsson. 

–  Det var min farfar som hade verksamhet och så var det pappa som har haft skogsmaskiner och så där. Jord och skog är ju liksom grundintresset, men får jag välja så är det ju lantbruket och speciellt kor som är det riktiga tunga för mig då, och lika för Patrik också. Vi har båda jobbat med kor tidigare på olika gårdar, men det har varit främst stordrift och det blir annat när man jobbar åt någon annan. 

Ny mjö

När började ni tänka på det här? 

– Det var väl 2019 någonstans, men det var förra året som vi började röja skogen här på kullen, där vi nu bygger ladugården. Det är mycket som tar längre tid än man tror eller hoppas, som ansökningar och olika tillstånd och stöd. Och vintern som varit ställde till det också med snö och tjäle. 

Hur många kor kommer vara när det är fullbelagt? 

– Det får plats tre robotar i det här stallet, men det är två som står inne nu, från uppstart. Men sen kommer vi kunna sätta in den tredje. Så när allt är igång så får vi in 150 kor eller så där. Vår filosofi är inte att maxa antalet kor utan de ska må bra – kokomforten är viktigt för oss. Därför har vi bland annat valt att lägga in vattenmadrasser i liggbåsen, en relativt ny teknik. Madrasserna är delade i två kuddar där den främre är utformad för att ge god dämpning för knäna när korna lägger sig ner. När kon har lagt sig gör vattnet att trycket sprids jämnt vilket minimerar risken för liggskador. När kon reser sig återtar madrassen sin form och eventuell vätska rinner av. Vi har också valt att installera kraftfoderstationer för att kunna utfodra varje ko individuellt utifrån behov.  

Hur stor är investeringen? 

- Den ligger mellan 20 och 25 miljoner, och vi har fått max stöd 3,5 miljoner. 

Hade ni vågat göra det utan stöd? 

– Vågat ja, men vi hade inte fått med banken då det är en sådan trygghetsgrej som de har, så det var liksom grundläggande för banken att då ska investeringsstöden med. Och utan banken hade vi inte kunnat göra det här. 

Om någon annan skulle fundera på det här, vad skulle du ge dem för råd? 

– Titta runt på andra ställen och ställa alla frågor: Hur många kor? Hur har ni tänkt om det här? Fråga så mycket som möjligt, för de flesta har löst det utifrån sina önskningar och förhållanden. Och jag uppfattar de flesta bönder som väldigt öppna om man vill komma och hälsa på. Det finns ju inte så många av oss, så vi måste hjälpas åt.