Utmaningarna är många, men glädjen i yrket är ändå betydligt större

tröska i solnedgång
Foto: Ulrika Bertilsson

Krönika: Att vara LRF medlem innebär att man står inför en rad olika utmaningar och prövningar inom sin näring. Väder, myndigheter, regler, smittor och familjen. Alla dessa utmaningar gör att det i mellan åt är extremt psykiskt påfrestande och det sliter på både kropp och själ.

Vädret är det som styr allra mest och det kan vi inte göra någonting alls åt. Vi måste lära oss att förhålla oss till det och det är inte det lättaste. I år när det startade med en kall vår, följt av en supertorr försommar för att sedan övergå till en extrem blött sensommar. Att först se sin gröda kämpa för att komma upp för att sedan se samma gröda fullkomligt dränkas i vatten, det är inte roligt. De pengar och tid vi har investerat i vår gröda, genom olika former av jordbearbetning, utsäde och kemiskbekämpning, försvinner bort när skörden minskar och i vissa fall är svår att få in.

Regler och förordningar till för att hjälpa oss

Besök från kommun och länsstyrelsen kan ibland kännas som att vi måste försvara vår verksamhet. Vi är inga bovar utan helt vanliga människor som försöker bedriva en professionell verksamhet. Regler och förordningar finns för att hjälpa oss för att sköta verksamheten på rätt sätt. Men när vissa kommuner ställer högre krav än vad lagen säger så känns det omöjligt och väldigt orättvist och maktlösheten kommer krypande.

Smittan har inte kommit närmre, men känns så

För någon vecka sedan mötes vi av nyheten att de första fallen av afrikansk svinpest hittats bland vildsvin i Sverige. Även om smittan, avståndsmässigt inte har kommit närmre än tidigare, så känns det ändå som det. Vi är nog många som inte blev så förvånade, men det är väldigt tråkigt och ställer stora krav på oss med svinproduktion. Det klart det påverkar vår export och till viss del även den inhemska marknaden i fall svenska folket blir rädd för att köpa fläskkött. Att den svenska vildsvinsstammen måste minskas är vi nog många som önskat och nu finns det skäl till det.

Skörden måste in och höstbruket måste göras

En stor utmaning kan också vara att få ihop familjelivet när det krävs arbete betydligt fler timmar än åtta timmar per dygn. Skolorna och aktiviteterna drar igång och det är möten som ska bokas in och genomföras. Vi slits mellan att behöva vara hemma på gården och arbete och att finnas till hands för barnen eller sin respektive. Under den här perioden är det bara att erkänna att familjen och familjelivet får stå tillbaka för att skörden måste in och höstbruket måste göras.

Våga ställa frågan "Hur mår du?"

Alla dessa utmaningar gör att det ibland kan kännas otroligt tung och jobbigt, både fysiskt och även psykiskt. Forskning visar att många lantbrukare inte mår så bra och att den psykiska ohälsan ökar i branschen. Genom att faktiskt prata med varandra och våga ställa frågan, Hur mår du/Hur har du det? och faktiskt stå kvar och lyssna till svaret så kan det underlätta när det känns tungt. Att vara den goda kollegan, grannen eller vännen som sträcker ut den där handen och som finns där när det är tungt, ibland bara genom att lyssna, kan betyda väldigt mycket för en person som inte mår bra. LRF har ett gediget arbete med sina omsorgsgrupper som man alltid kan vända sig till. Känns det jobbigt att vända sig till sin lokala grupp kan man alltid vända sig till grannkommunens.

Så visst är utmaningarna många i branschen men glädjen i yrket är ändå betydligt större och övervinner alla utmaningar.

Att få äran att bruka och vårda jorden, är ren och skär lycka 

Att få följa naturens alla skiftningar från det skira lilla bladet som spricker ut på våren till den fullkomliga färgexplosionen som vi står inför nu på hösten. Att få förmånen att ta hand om det lilla djuret och ge det en god omsorg så det växer sig starkt och friskt. Att kunna ta en eftermiddag ledig och bara vara med familjen och ge barnen det de behöver. Att få äran att bruka och vårda jorden på bästa sätt för att en dag få lämna över den till våra barn, det är ren och skär lycka och gör att vi orkar kämpa vidare varje dag och att övervinna alla utmaningar.


Linda Ericsson
styrelseledamot, LRF Halland