Vad är en kviga? – krönika av Per Petersson, ledamot i LRF Sydost

Förr i tiden fick människan växa upp med att se hur maten skapades. Hur knölen blev flera knölar. Hur gräsets och örternas energi omvandlades i kons mage till kött och mjölk. Hur blommor omvandlades till frukt och bär. Det fanns en självklarhet i att – så var det och så funkar det. Allmänbildningen var bred när det gällde produktion av det viktigaste vi har för att överleva – maten.

Men vi människor måste spara energi. Med innovation och effektivisering har lantbruksarbetet förenklats. Små traktorer har bytts mot större. Utfodring har automatiserats, mjölkning sker till stor del med robotar och gårdarna är betydligt större men färre än för 50 år sedan. En konsekvens är att få barn växer upp med en koppling till matproduktion.

Hur ser kunskaperna ut idag?

Frågar man ungdomar var maten kommer ifrån får man svaret: – Den finns ju i kylen och skafferiet. Frågar man föräldrarna finns den i affären. Kanske överdriver jag – men inte mycket.

De senaste två åren har jag varvat arbete i skogen med att vikariera på grundskolor. Det har varit väldigt givande och utvecklande. Men det har också visat hur långt bort vi matproducenter är från våra konsumenter.

Ord vi använder i vardagen, som ”kviga”, får varenda elev att se ut som ett frågetecken – både i glesbygdsskolor och stadsnära skolor.

Vad är då lösningen?

Ska vi stänga ner stora gårdar och återgå till 60-talets nivå? Nej, det är lockande, men inte ekonomiskt möjligt. Vi måste utbilda barnen – men på ett nytt sätt.

Ett mycket bra alternativ är LRFs koncept ”Bonden i skolan”. För många barn är detta den enda kontakten med matproduktion.

Att ersätta hundratusentals gårdar där barn lärde sig hur mat produceras, med ett digitalt läromedel, är inte lätt. Men det är något – en början till att barnen lär sig välja svenskt när de handlar. Så säkrar vi vår branschs framtid.

Läs mer om Bonden i skolan här och tipsa om det!

Hej! Om du är intresserad av det här ämnet, logga in på Mina Sidor och uppdatera vilka områden du är intresserad av, så får du ett mail när LRF publicerar något om det.

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.