Vad gör du när krisen kommer? Tierpbygdens LRF-avdelning pratade beredskap

Tierpsbygdens LRF-avdelning pratade beredskap

Håkan Johansson, beredskapsansvarig i regionstyrelsen LRF Mälardalen, gästade Tierpsbygdens LRF-avdelning och berättade inlevelsefullt om beredskapsfrågor.

Beredskap är ett hett ämne just nu, vilket Tierpsbygdens LRF-avdelningen ville uppmärksamma genom att bjuda in Håkan Johansson. LRF på såväl riks- som regionnivå arbetar med beredskapsfrågor, men avdelningen ville lyssna in vad de på lokal nivå på landsbygden gemensamt kan göra på för att säkra beredskapen.

Håkan återgav på ett strålande sätt flera goda exempel hur bygdernas föreningar gemensamt kraftsamlar och hur det kan utmynna i exempelvis ett brandvärn i Sala. Brandvärnet i Sala består av fastighetsägare, företagare och landsbygdsbor, som en hjälp till Räddningstjänsten. Alla som lyssnade på Håkan konstaterade att det är vi som har lokalkännedom, gödseltunnor, motorsågar, vattenpumpar osv. 

Håkan Johansson

Ett viktigt medskick från Håkan var att ta en fika med grannarna och diskutera frågorna om hur olika kriser kan förberedas. Hur du får tag i mer diesel om den är på väg att ta slut eller hur du sköter eftersläckningen på din fastighet, något som du, som fastighetsägare är skyldig till. Hur får dina djur mat och vatten när el saknas och traktorn ej startar pga bränslebrist?

Och gör det innan det händer, för det kommer att hända, förr eller senare, det är vi säkra på, konstaterade man i Tierp. Processen för de som var på mötet har nu startat på allvar.