Vargjakten drar i gång, Länsstyrelsen vägrar låna ut hjälpmedel

kvinna, män, vinter, låda
Sofia Karlsson, LRF Västra Götaland lämnar över 2 km lapptyg till jägarna. Foto: Pontus Widell.

2 januari drar den av Länsstyrelsen beslutade licensjakten på varg i gång. Under just vargjakt används ofta hjälpmedlet lapptyg – ett sorts rep med lappar som vajar i vinden.  Trots att länsstyrelsen har ett lapptyg vägrar de låna ut det till jägarna som kommer delta i licensjakten.

LRF Västra Götaland uttrycker en stor besvikelse på Länsstyrelsens agerande.

- Vi är oerhört besvikna på att Länsstyrelsen i Västra Götaland inte lånar ut de lapptyg de har, för att underlätta för jägarna. Särskilt med tanke på att Länsstyrelsen i andra delar av landet gjort det. Det är ingen kostnad för dem och jägarna skulle ha betydligt lättare att utföra sitt uppdrag om de har tillgång till det. Dessutom är det ju inga djur ute på bete nu, vilket gör att lapptygen inte behövs på annat håll för att skydda tamboskap, säger Sofia Karlsson, regionordförande för LRF Västra Götaland.

Ett märkligt beslut

När LRF Västra Götaland ställde frågan till Länsstyrelsen om de kunde bistå jägarna med lapptyg för att underlätta för jägarna, sa Länsstyrelsen nej. Något LRF ställer sig kritiska till.

- Vi tycker att det är märkligt att de säger nej. Inte minst med tanke på att vargen enligt jaktförordningen är statens vilt och att statens roll i förvaltningen av varg är större än för de flesta andra arter, varpå jakten kommer äga rum under unika omständigheter. För att den av Länsstyrelsen beslutade licensjakten av varg skall kunna genomföras är vi beroende av jägare som genomför jakten. Vi är mycket tacksamma för jägarna som kommer att delta och vi vill gärna underlätta för dem.  De gör ett jättejobb för våra medlemmar och förhoppningsvis minskar vargangreppen på tamboskap nästa år, men då måste jägarna få förutsättningar att lyckas, säger Sofia Karlsson.

LRF bidrar med lapptyg

LRF Västra Götaland har nu köpt in 2 km lapptyg som jägarna har möjlighet att låna under licensjakten. Lapptygen har idag överlämnats till jägaren Hampus, som tillsammans med sina jaktkamrater kommer använda dem under licensjakten.

- Det var självklart för oss på LRF att köpa in lapptyg så att Hampus och hans jaktkamrater på bästa sätt kan genomföra den beslutade licensjakten. Det är mycket tråkigt att Länsstyrelsen nu valt att inte låna ut sina resurser utan låter lapptygen ligga i ett förråd och samla damm istället för att underlätta jakten för jägarna, avslutar Sofia Karlsson, regionordförande.

Om licensjakten

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2024. Vinterns jakt i Västra Götalands län omfattar totalt 6 vargar i reviret Ripelången. Licensjakten startar den 2 januari 2024 och pågår som längst till och med den 15 februari 2024.

Huvudsyftet med licensjakten är att minska tätheten av vargrevir där den är som störst i mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdena.

Reviret Ripelången är beläget i landets mest vargtäta område. Enligt den senaste inventeringen finns det ingen genetiskt viktig varg i området. Skulle det visa sig att en genetiskt viktig varg ändå uppehåller sig i jaktområdet kommer jakten att avlysas. Beslutet om licensjakt ligger i linje med de riktlinjer som Viltförvaltningsdelegationen i Västra Götalands län beslutat om i den regionala förvaltningsplanen för stora rovdjur.

Jaktområdet ligger till största delen i Herrljunga och Falköpings kommuner, men sträcker sig även in i Vara och Ulricehamns kommuner. Senast Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade om licensjakt efter varg var 2011.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28