Vecka 12 står säkerheten i fokus

Håkan Johansson Projektledare för Är du Säker?

Arbetsmiljöveckan för lantbruk sätter åter ljuset på säkerhet. I slutet på mars ordnas fyra nya frukostwebbinarier för att sprida kunskap kring hur man förebygger olyckor och skapar en god arbetsmiljö.

Det är tredje året i rad som projektet Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk ordnar arbetsmiljöveckan. Webbinarierna har under åren lockat många deltagare som visat intresse för att arbeta systematiskt med arbetsmiljö och säkerhet.

I år handlar temawebbinarierna bland annat om trafiken på gården och hur du som företagare skapar goda förutsättningar för att hantera stress och oro.

- Vi vill att veckan ska bidra till att frågor om säkerhet tas upp och pratas om så att olyckor på arbetsplatser kan förebyggas. Alla är välkomna att delta så samla gärna arbetsgruppen på arbetsplatsen eller eleverna på naturbruksskolan för att gemensamt delta på webbinarierna som pågår mellan 9:15 och 10:00, säger Håkan Johansson som är projektledare. 

Webbinarier

Tisdag 19/3: Är du säker? - med trafiken på gården
Onsdag 20/3: Är du säker? - på fyrhjulingen
Torsdag 21/3: Är du säker? - på att hantera din stress och oro
Fredag 22/3: Är du säker? - vid hantering av storbalar

Anmäl dig här 

Till tidigare webbinarier

Tävling för naturbruksgymnasier

Det är även tredje året som alla årskurser och inriktningar på landets naturbruksgymnasier i Sverige har möjlighet att delta i en tävling om säker arbetsmiljö och vinna 10 000 kronor till klassen.
- Vi har under åren fått in många fina bidrag där elever på ett mycket klokt sätt beskrivit olika senarior för att göra en arbetssituation eller arbetsplats säkrare.  Förra året vann V22L på Vreta utbildningscenter där fyra tjejer i klassen skickat in ett bidrag som på ett tydligt sätt illustrerade säkerhet kring brunstiga kor, säger Håkan.

Läs mer om tävlingen

Läs mer på Är du säker?

På webbplatsen www.ärdusäker.se hittar du allt material som är framtaget i projektet Är du säker? De centrala delarna är en kort webbutbildning om arbetsmiljö inom lantbruk, checklistor för olika produktionsinriktningar, tillsammans med länkar till filmer, forskningsrapporter och faktablad.

Produktionsinriktningarna som finns på webbplatsen är fjäderfä, gris, häst, nötkreatur och växtodling.

Om projektet

Samlad kraft för ett säkert och attraktivt lantbruk drivs under projektledning av LRF där Lantbrukets Arbetsmiljökommitté, LAMK, är styrgrupp. Budskapet i projektet formuleras utifrån namnet ”Är du säker?”. Materialet är en arbetsmiljösatsning som Prevent har tagit fram på uppdrag av Gröna arbetsgivare och Kommunal på initiativ av LAMK. Syftet med satsningen Är du säker? är att öka riskmedvetenheten, förebygga olyckor och förbättra arbetsmiljön i stort. Detta genom att dagens och morgondagens lantbrukare ska arbetar mer systematiskt med arbetsmiljön. Projektet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och avslutas 2024.