Bonden i Skolan gör comeback i Södermanland. Det ska bli fler besök med elever och lärare hos lantbrukare i länet. Målet är att minska avståndet mellan konsumenter och producenter men framför allt öka kunskapen om vad bra mat är.

I början av december blev det nystart för Bonden i Skolan.

På Husby-Oppuna gård i hjärtat av Sörmland, mellan sjöarna Långhalsen och Lidsjön, strax utanför Nyköping tändes mobiltelefonens kamera. På andra sidan stod lantbrukaren Elin Beckman och fältreporter Carl Selling. I studion fanns programledare Therese Staffansson som modererade sändningen. 

Fler gårdar välkomnas

– Det kändes otroligt bra att få öppna upp och ta emot besökare, även om det var via en kameralins. Nu hoppas jag att vi lantbrukare får möjlighet att ta emot skolbarn och deras lärare i vår verkliga vardag, säger Elin Beckman som gärna ser att fler kollegor och gårdar ansluter sig.

Hon vill att maten, livsmedel och lantbruket ska ta plats på schemat i skolan. Men också att eleverna med sina lärare kommer ut till besöksgårdar för att se varifrån mjölken, osten, vegomaten, köttbullarna och limpan kommer ifrån.

Stort intresse hos barnen

– Nu finns det ett bra studiematerial som ger lärare möjlighet att planera bra lektioner och utbildningstillfällen. Intresset för mat och hälsa har nog aldrig varit större bland barn, ungdomar och vuxna. Då ska ju vi se till att möta upp med fakta och bidra med den inspiration vi kan, tillägger Elin.

Fem minifilmer har producerats under de senaste veckorna. I de berättar Elin hur hamburgermenyns olika delar blir till men framför allt hur lokalt producerade livsmedel bidrar till öppna landskap, biologisk mångfald, sunda företag, sysselsättning, hållbarhet och cirkularitet.

Nya chanser i vår

Till omstarten hade skolledare och lärare i hela länet bjudits in. Intresset stort, vilket man kunde se hur inbjudan tagits emot. Närmare 7 000 pedagoger inom skolan hade tagit del av materialet. Men till själva premiären dök ett 10-tal upp, vilket kan förklaras med tight schema vid terminsslut.

– Detta gav mersmak. Jag tycker att vi alla kan känna oss peppade inför en fortsättning. Det var otroligt inspirerande att höra deltagarnas kommentarer. De vill ha mer, och gärna live, säger Therese Staffansson som gillade premiärsändningen och lovar att Bonden i Skolan återkommer i vår.

Denna satsning är resultatet av ett samarbete som region Sörmland, länsstyrelsen i Sörmland och LRF gör inom ramen för den regionala Livsmedelsstrategin vilken stöttas av EUs jordbruksfond.

Kontakta LRF Sörmland och anmäl dig som besöksgård.