LRF Lokal mat & drycks hållbarhetsmål

Gastronomisk och biologisk mångfald hör ihop. LRF Lokal mat & dryck arbetar för att öka insikten om att matkultur är avgörande i hållbara livsmedelssystem. Med tradition, ny kunskap och innovation byggs företag som utöver sina produkter och tjänster också levererar ekosystemtjänster och biologisk mångfald.

Genom samverkan främjar LRF Lokal mat & dryck framväxt av attraktiva besöksmål kring måltidsturism.

Miljö och klimat

Öka den biologiska och gastronomiska mångfalden!

LRF Lokal mat & dryck arbetar för att:

  • Bygga affärer som tillvaratar regionala naturgivna förutsättningar genom lokal produktion och tillverkningsmetoder.
  • Hålla odlingslandskapet öppet, ha djur som betar, värna arter och biotoper.
  • Öka insikten om att matkultur är viktigt för miljömässig hållbarhet.
  • Minimera fossila växthusgaser i våra produktionskedjor.

För att vi ska lyckas måste samhället:

  • Ge tydliga regelverk och långsiktiga incitament inom områden såsom finansiering, innovationssystem och lagstiftning som gynnar lokal produktion.
  • Säkerställa att myndighetsutövningen har ett företagsfrämjande synsätt, i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin, med rättssäker stödjande tillsyn, målstyrning, goda branschkunskaper, samordnade kontroller och korta handläggningstider.

Ekonomi

Öka lönsamheten och diversifieringen hos de gröna näringarna!

LRF Lokal mat & dryck arbetar för att:

  • Vidareutveckla våra verksamheter med god djur-och naturomsorg som utgångspunkt, för att bidra till en lönsam diversifiering för företag i primär- och förädlingsled.
  • Arbeta för att öka förståelsen för att lokala initiativ, med dess unika värden, bidrar till en robust försörjningstrygghet.

För att vi ska lyckas måste samhället:

  • Ge tydliga regelverk och långsiktiga incitament inom områden såsom finansiering, innovationssystem och lagstiftning som gynnar lokal produktion.
  • Säkerställa att myndighetsutövningen har ett företagsfrämjande synsätt, i enlighet med den nationella livsmedelsstrategin, med rättssäker stödjande tillsyn, målstyrning, goda branschkunskaper, samordnade kontroller och korta handläggningstider.

Socialt

Öka mat- och dryckesföretagandets attraktionskraft!

LRF Lokal mat & dryck arbetar för att:

  • Fler företag som bidrar med ökad sysselsättning och tillväxt i hela landet.
  • Stärka attraktionskraften för företag inom lokal mat och dryck så att människorna vill skapa starka lokala kluster där de bor och verkar.
  • Ta tillvara platsers specifika naturgivna förutsättningar.
  • Stärka landsbygdens konkurrenskraft inom måltidsturism.

För att vi ska lyckas måste samhället:

  • Förbättra förutsättningarna för att leva och driva företag på landsbygden.
  • Erbjuda landsbygds- och småföretagarsäkra lagar och regler som är proportionerliga, och som främjar en långsiktig tillväxt och stärkt lönsamhet, i linje med den nationella livsmedelsstrategin och den nationella besöksnäringsstrategin.
  • Säkra god samhällsservice i hela landet.
  • Öka digitaliseringen i tillsyn och myndighetsutövning.