Att kunna kartlägga hästföretagens lönsamhet och se utvecklingen över tid och ta fram nyckeltal som kan användas som jämförelsetal är ett viktigt led i att följa hur en bransch utvecklas över tid. Men också att erbjuda ekonomiska nyckeltal för enskilda hästföretagare för att följa upp sin verksamhet, är avgörande för att kunna mäta, utvärdera och utveckla sitt företagande.

Syfte med delprojekt nyckeltal för hästverksamhet

Utveckla arbetsmodeller som kan fortsätta leverera värdefulla branschdata även efter projektets slut. Målet är att kontinuerligt kunna få fram information om uppdaterade jämförelsematerial för hästföretagare.

Mål med delprojekt nyckeltal för hästverksamhet

Ta fram tre – fem nyckeltal för att följa hästföretagarens lönsamhet och som kan användas löpande för att kartlägga och följa företagets lönsamhet över tid.

Hur arbetar man med nyckeltal?

Ett mål som alla företag har är att vara lönsamma (vilket förstås kan se olika ut i olika företag) och för att driva ett företag med lönsamhetsmål behöver varje beslut bidra mot målet. Störst värde är det för det unika företaget att följa sin utveckling över tid och använda jämförelsetalen som varningssignaler och sätta upp mål.

Nyckeltalen ska ge företagaren information som gör det lättare att kunna få bättre lönsamhet. När målen är satta är det viktigt att hitta rätt nyckeltal som är anpassade utifrån verksamheten och målen. Nyckeltal är i regel ett tal i relation till ett annat, ofta att något kring lönsamheten ställs i relation till något för att kunna värdera verksamheten eller verksamhetens utveckling. Framförallt ekonomiska nyckeltal kan vara jämförbara med andra företag, medan andra nyckeltal kan vara branschspecifika eller verksamhetsspecifika.

Det är även stor variation beroende på vilken inriktning man har och om det finns flera ben att stå på i verksamheten. Om det finns flera ben att stå på är det bra om man skiljer på kostnader och intäkter i bokföringen för att lättare kunna följa upp varje ben.  

Den metod som Ludvig & Co använt för att beräkna nyckeltalen och bedöma hästföretagens lönsamhet, kan du läsa om till höger.

Hur ser utfallet ut för hästföretagen?

De ekonomiska nyckeltal som tagits fram är ”resultat före avskrivningar minus finansnetto / omsättningen” och omsättningen. I genomsnitt ligger hästföretaget på 7,9% och de 25% bästa har en vinstmarginal på ca 40%.

Hästföretagens resultat kommer att visas från och med 2023 i en årlig rapport som heter Lantbrukets Lönsamhet som ges ut på hösten av Ludvig & Co och där man analyserar hur lönsamheten ser ut hos företagen i de gröna näringarna. En första jämförelse är gjord mellan hästverksamheter och andra produktionsgrenar, resultaten hittar du till höger.

Omsättningen hos hästföretagen har ökat för varje år sen 2018 men även kostnaderna har ökat i ungefär samma takt. Det skiljer en del vilken inriktning man har men tittar man på hästföretaget i stort så har intäkterna ökat med 7,3% till 22% och på kostnaderna har det ökat med 4,9% till 19,9%. 

Förklaringar

  • Omsättning – företagets samtliga intäkter
  • Resultat före avskrivningar – resultatet som ska räcka fram till framtida investeringar (avskrivningar), ränta, uttag av egen lön, skatt, ränta på eget kapital samt vinst.

Diagrammet nedan visar omsättningen och resultatet före avskrivningar hos hästföretagen under de senast fyra bokförda åren. 

imagey74s.png

Läs mera om nyckeltalen uppdelat på SNI-kod i dokumentet till höger.

Kostnadsutveckling

Tittar man på specifika kostnadernas utveckling från 2018 till 2021 så ökade de under 2018 för att sedan minska något under 2019 och 2020. Men efter 2020, särskilt under senare delen av 2021 och under 2022, har kostnaderna åter ökat igen och detta är naturligtvis en följd av vad som händer i omvärlden. Trots många faktorer som är svåra att påverka, är det avgörande att ändå att se över sina egna kostnader och se vad man kan förändra och/eller hitta andra lösningar och alternativ till.

Prognos inför 2023

Vi ser en ökad oro i världen och de tecken som tyder på att svensk och europeisk ekonomi är på väg in i en lågkonjunktur kan på sikt påverka efterfrågan i hästnäringen ytterligare negativt. Efterfrågan i hästnäringen står i relation till hushållens köpkraft, och pandemiåren har varit gynnsamma då efterfrågan på kvalitetstid hemmavid varit stark. När resultaten av de ekonomiska nyckeltalen färdigställs, dvs i slutet av år 2022, befinner vi oss i en mycket osäker situation där läget snabbt kan förändras. Vikten av att kunna följa hästnäringens lönsamhetsläge är därför viktigare än någonsin.

image33kn6.png

Utvecklat hästföretagande för nya jobb, är ett projekt finansierat via Landsbygdsprogrammet. LRF Häst är huvudsökande och projektägare av projektet som löper till och med 31/12 2022. Lönsamhetsberäkningar i hästbranschen utgör en del av projektet Utvecklat hästföretagande för nya jobb.