
Livsmedelsstrategin i Kalmar län
- Start
- Regioner
- Sydost
- Det här gör vi
- Livsmedelsfrågor i LRF Jönköping och LRF Sydost
- Regionala livsmedelsstrategier
- Livsmedelsstrategin i Kalmar län
En regional livsmedelsstrategi har tagits fram för Kalmar län med målet att skapa en livsmedelsregion av internationell klass. Bakom initiativet står LRF Sydost, Länsstyrelsen i Kalmar län och Regionförbundet. Livsmedelsproduktion är Kalmar läns tredje största näring.
Tillsammans ska vi förändra
Den regionala livsmedelsstrategin är ett gemensamt dokument för hela Kalmar län och togs därför fram i en bred dialog under 2014-2015.
Bakom initiativet står LRF Sydost, Länsstyrelsen i Kalmar län och Region Kalmar.
Livsmedelsstrategin är ett resultat av en framtidsstudie kring länets gröna näringar som LRF Sydost, Länsstyrelsen i Kalmar län och Regionförbundet genomförde 2013-2014.
Sex större åtgärder ska se till att strategin blir mer än ett dokument. Olika aktörer bär ansvaret för att de verkställs.
Åtgärderna är:
- Kompetensråd mat och Mat-collage
- Stöd och rådgivning till livsmedelsföretag
- Livsmedelsutveckling Sydost*
- Nationell mötesplats
- Matidentitet
- Ett gemensamt arbete.
En gång om året genomförs Rådslaget tillsammans med berörda aktörer inom livsmedelsbranschen.
*Livsmedelsutveckling Sydost är en permanent verksamhet som ligger under IUC och där drivs många av livsmedelsstrategins frågor.
Livsmedelsstrategins aktiviteter på Facebook
Kalmar län och dess livsmedelsförsörjning
Kalmar län är ett av Sveriges mest jordbruksintensiva områden, med stor andel betesmark och fjärde störst areal jordbruksmark. Trots detta minskar åkermarken i alla kommuner. Jordbruksmarken är främst koncentrerad till Öland och kuststräckorna.
Ekologisk och trädgårdsodling är begränsad, men en stor andel av åkermarken används för vall och grönfoder – störst i landet. Länet har stark animalieproduktion, och livsmedelssektorn är viktig för näringslivet med 15 % av heltidsanställningarna. Många arbetsställen drivs av enskilda näringsidkare, och fler kvinnor arbetar nu inom branschen. Det finns utmaningar men även potential för mer odling av köksväxter, bär och frukt.
Det här arbetar LRF för inom strategin
Vi ska skapa ekonomisk hållbarhet i primärledet för att klara grön omställning, tillväxt, attraktionskraft och beredskap. Robusta och motståndskraftiga företag. Just nu verkar vi extra inom dessa 5 fokusområden:
Attraktion- Framtidsbransch
- Kompetensutveckling / Kompetensförsörjning
- Forskning och Innovation
- Teknik och digitalisering
Motståndskraft mot framtidens smittor
- Blåtunga, fågelinfluensa
- Invasiva och expansiva arter
Beredskap
- Primärproduktion som sker i fred är också den som finns att tillgå vid höjd beredskap.
Vatten
- Dialogmöte och vattenprojekt, vatten är viktig för livsmedelsproduktionen i Kalmar län.
Regelförenkling
- Referensgrupp för tillsyn regler och kontroller. Skapa samverkan, förståelse mellan varandra.Det ska vara lätt att göra rätt.
Vad har hänt sedan starten?
Den regionala livsmedelsstrategin togs fram 2015. Här kan du läsa om vad som hänt sen dess.
- Under 2024 påbörjades arbetet med att ta fram en ny livsmedelsstrategi för länet. Det arbetet kommer att pågå även under 2025. Referensgruppen träffades i maj och består av ett antal aktörer från de olika leden i livsmedelsledet och deras synpunkter har betytt oerhört mycket för den nya strategin.
- Under året har en utvärdering av Kalmar läns livsmedelsstrategi genomförts Utvardering-av-kalmar-lans-livsmedelsstrategi.pdf
- Dessutom har Livsmedelsstrategin tagit in en ny samarbetspartner; Hushållningssällskapet Kalmar, Kronoberg och Blekinge.
- 2023 antogs ett uppdaterat handlingsprogram med 22 konkreta aktiviteter att genomföra under åren 2023-2025.
- Januari 2022 följs de prioriterade aktiviteterna upp. Uppföljning reglivs 2021 slutlig.pdf
- I april 2020 antas den nya handlingsplanen, ett digert arbete som ska göras framåt.
- Hösten 2019 sätts Livsmedelsutveckling sydost nummer två i gång och har tre år på sig framåt. Och du kan ta del av det som gjordes i förra versionen här.
- 2018 inleder vi arbetet med exceptionell råvara får och lamm där vi blir en pilot i landet och som hösten 2019 också antas och lamm/får kött är nu en del i det arbetet.
- Våren 2017 kommer länets Terroiratlas i tryckt version, Sveriges andra atlas som beskriver våra förutsättningar och möjligheter att producera mat och livsmedel. En fantastisk skrift framtagen av Länsstyrelsen i Kalmar som en del i arbetet med Länets matidentitet. Finns i dag som klassexemplar bland annat på våra restaurangskolor, där det också nu utlysts en tävling bland eleverna till nya eller nygamla recept. Tävlingen kommer att avgöras i februari 2021.
- Sommaren 2016 får vi det första stora projektet godkänt av Tillväxtverket “Livsmedelsutveckling Sydost”, ett samverkansprojekt där både Almi; hushållningssällskapet, Linneuniversitetet och SLU ingår.
Relaterade dokument
Terroiratlas för Östra Småland och Öland
En terroiratlas är en regions unika geografiska förutsättningar, som lett till olika produkter och olika traditioner när det gäller matproduktion och matkonsumtion. Här är ett utdrag ur en terroiratlas för Östra Småland och Öland
Kontakta oss
