
Försörjningstrygghet
Klarar vi oss utan import?
Den genomsnittliga inhemska produktionen av livsmedel skulle i teorin sannolikt kunna hålla Sveriges befolkning vid liv i en situation utan import av livsmedel. Kostens sammansättning skulle för de allra flesta skilja sig avsevärt från dagens, men troligtvis skulle den innehålla tillräckligt med näring och energi i form av kolhydrater, protein och fett. Men det finns en avsevärd hake – det är bara i fredstid som en sådan teoretisk förmåga finns.
Förutsättningarna för livsmedelsförsörjningen vid en kris
En central del i uppbyggnaden av totalförsvaret är att skapa förutsättningar, planer och strukturer för att i händelse av kris och krig kunna försörja befolkningen och Försvarsmakten med livsmedel.
För vissa livsmedel kan försörjningstryggheten öka genom ökad lagring men också genom vidareförädling av produkter som gör dem mer lagringsbara. Detta kommer emellertid inte att räcka hela vägen. Det som kommer att vara av betydelse för Sveriges krishanteringsförmåga är lantbrukets möjligheter att fortsätta primärproduktionen också under besvärliga och utmanande förhållanden.
Lantbrukets utmaningar
Utöver de svårigheter som samhället som helhet ställs inför vid en kris möter lantbruket särskilda utmaningar till följd av verksamhetens särskilda karaktär. Också en mer begränsad kris som slår mot elförsörjning och import riskerar ganska snabbt att lamslå primärproduktionen av livsmedel. Livsmedelsproduktion är också i större utsträckning än annan verksamhet mer beroende av väder och årstidernas växlingar vilket gör det svårt att planera utifrån generella tidshorisonter.
Ökad produktion minskar sårbarheten
För LRF är det uppenbart att Sverige, givet den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde, behöver vidta åtgärder som skapar en ökad försörjningstrygghet avseende livsmedel. Sverige behöver både skapa förutsättningar för en mer robust livsmedelsproduktion i fredstid och planlägga hur produktionen ska kunna fortgå i kristid. Dessutom kan de gröna näringarna spela en avgörande roll för att öka försörjningstryggheten när det kommer till el och biodrivmedel.
Utgångspunkten bör vara den svenska livsmedelsstrategins strävan mot en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där bland annat en produktionsökning skulle minska sårbarheterna under eventuella kriser.
Följande principer menar LRF bör vara vägledande i arbetet för en mer robust livsmedelsförsörjning i kris:
- Ett livskraftigt lantbruk och ökad svensk produktion av mat minskar sårbarheten
- Försörjningstryggheten för den enskilda bonden avseende kritiska insatsvaror och logistiklösningar är avgörande
- Mer förnybar el- och drivmedelsproduktion i Sverige minskar sårbarheten för totalförsvaret inklusive livsmedelsförsörjningen
- Ökade åtaganden för de gröna näringarna ska regleras i avtal och uppkomna kostnader ska ersättas av staten