Här finns tips på sammanslutningar av gårdsbutiker, gårdscaféer och andra besöksmål på landet. Klicka på respektive rubrik för mer information.

Fjärdhundraland - Landet nära storstan
Vill du komma nära naturen? Träffa den som odlat maten? I Fjärdhundraland leder dig slingrande småvägar mellan kaféer och gårdsbutiker medan runstenar och medeltida kyrkor kantar vägen. Ta en paus från vardagen och upplev landet nära dig. Så här mycket fantastiskt mathantverk, naturupplevelser och spännande historia hittar du inte någon annanstans inom en timme från Stockholm, Västerås och Uppsala. Här är det tätt mellan pärlorna.

Bondens mat i Uppland - Lokal matglädje nära dig
En vägvisare till det lokala mathantverket hos odlare, djuruppfödare och mathantverkare som du möter på deras gårdar eller i deras gårdbutiker. Här hittar du unika produkter och handlar direkt från engagerade producenter.

Smaka på Västmanland
Goda ostar, stenugnsbakat bröd och mumsiga bakverk. Kött, chark och fisk. Honung, grönsaker, bär och frukt, rapsolja, äppelmust. Ägg, öl och underbara marmelader, och mycket, mycket mer. Smaka på Västmanland visar vägen till lokalproducerat. 

Sörmlands Matkluster
Ett utbud av närodlad, hantverksmässig och god mat av hög kvalitet. 

Smaka Roslagen
Utflyktsmål i form av direktförsäljning där du kan köpa lokalproducerad mat direkt från bonden eller mathantverkaren i Norrtälje kommun i Roslagen.

Smaka på Värmdö
Att handla lokalproducerad mat direkt av producenten gör matinköpen till något mer än just bara matinköp. Här blir inköpet i sig en upplevelse i en ofta unik miljö och du kan ställa frågor direkt till den som står bakom varan. Smaka på Värmdö är en guide till lokala mathantverkare, odlare och djuruppfödare i Värmdö kommun.

Mejeriutflykter i Uppland
Produktion av mjölk till alla mejerier har präglat Upplands jordbrukslandskap i över 200 år. Som mest har här funnits över 70 mejerier och betesdjuren har skapat det öppna landskap vi ser idag. Besök ett nutida gårdsmejeri eller gör en detektivresa och försök hitta de gamla nedlagda mejerierna.

Salta sillar längs Upplandskusten
Längs med hela Roslagskusten har strömmingsfisket varit viktigt genom historien. Både lokalt för fiskebönderna och för stadsborna i Stockholm, Gävle och Uppsala, som fick sin strömming härifrån. Besök ett historiskt utflyktsmål längs Roslagskusten.

Idön - Kulturlandskap i skärgården
Öppna ängar, hagar, skogsbeten och naturskog på Gräsö, Östhammar. Gör en utflykt i tiden till en gammaldags skärgårdsmiljö. Här får du en inblick i hur gångna tiders skärgårdsbönder formade ett landskap som idag har blivit sällsynt.