LIVSMEDELSBUTIKER. Du kan hitta många lokalt producerade livsmedel i din vanliga butik, där Norrmejerier, Nyhléns Hugosons och Hällnäs handelsträdgård hör till de större. Men det finns många fler varumärken och produkter som potatis, charkprodukter, ägg, sylt, ostar med mera.
Läs på förpackningen om ursprung, och fråga efter lokalt hos din handlare.


Norrmejerier har tagit fram en grillost med Ica och Fontana som säljs i livsmedelsbutiker. Men grillost tillverkas också av Svedjan Ost, Skellefteå, Kalix ost och Mathantverket Vuollerim. 

GÅRDSFÖRSÄLJNING. Det finns en rad småskaliga producenter som säljer direkt från gården. Här finns några samlade per län. Alla är dock inte med (ännu). 

Producenter i Norrbotten (Nära mat)
Producenter i Västerbotten (Matkompassen)

Lokalt kött på gårdsrestaurangen hos Åbrånets Limousin i Hörnsjö Västerbotten.

SALUHALLAR. I norr finns idag ett antal saluhallar där flera producenter delar lokal och säljer sina produkter på samma plats. I Norrbotten, Boden hittar du Nära Mat Boden och den nya digitala marknadsplatsen Noah där konsumenter kan köpa mat via en mobilapp. I Västerbotten hittar du Matverket i Skellefteå, Matverket i Bjuröklubb, Burträsk saluhall och Vännäs saluhall.

Lokala ägg från frigående höns till försäljning via Nära Mat Bodens saluhall i Boden Norrbotten.

REKORINGAR. Det finns REKO-ringar som säljer via Facebook. Det är småskaliga producenter som där erbjuder sina produkter. Som konsument beställer du i Facebook-gruppen, och sedan är det givna datum då själva utlämningen sker, och man betalar på plats.

REKO-RINGAR I NORRBOTTEN
Reko rutt 616 Luleå-Boden
Reko-ring Piteå
Reko-ring Överkalix
Reko-ring Jokkmokk (även Porjus, Vuollerim, Kåbdalis, Gällivare, Harads)
Reko-ring Made in Tornedalen (Haparanda, Övertorneå)
Reko-ring Råneälvdal/Vitådalen

REKO-RINGAR I VÄSTERBOTTEN
Skellefteå
Umeå
Vilhelmina-Åsele-Dorotea
Reko-ring Storuman